Избор на фуния за кърмене: Как да постигнете най-доброто прилягане

Когато изпомпвате, изборът на подходящ размер фуния за гърди е изключително важен! Тази статия ще ви преведе през основна информация за оразмеряване на фунията за гърди, включително как да се измервате, за да осигурите правилно оразмеряване,  за какво да бъдете внимателни и дали имате нужда от нов размер фуния.

 

Защо да коригираме размера на фунията ?

Въпросът не е само в комфорта - използването на фуния за гърди с правилен размер, докато изпомпвате е важно и за ефективността. Крайната ви цел да изпомпвате за вашето мъниче е да извлечете възможно най-много от вашите сесии, а щитът за гърди, който е твърде голям или твърде малък, може значително да повлияе на количеството мляко, което можете да изцедите. Дори ако сте професионалист и изпомпвате от известно време, имайте предвид, че размерът на фунията на гърдата ви може да се промени по време на вашето кърмене - и рутинното ви изцеждане може да се нуждае от преоценка и преоразмеряване. Може дори да откриете, че всяка гърда се нуждае от различен размер на фунията. Не забравяйте, изпомпването не трябва да боли! Следващата информация ще ви помогне да изберете правилния размер "щит" за гърди според вашите нужди.

Определяне на размерите на фуниите спрямо гърдата 
  • Отправната точка за избор на правилния "щит" за гърди е да определите оптималния си размер въз основа на диаметъра на зърното.
  • С помощта на линийка или измервателна лента измерете диаметъра (или разстоянието право през средата) на зърното в основата, в милиметри. Не включвайте своята ареола. (Съвет: Не сте в „математическо“ настроение? 1 см = 10 мм)

  • Въз основа на вашите измервания, използвайте ръководството по-долу, за да видите размерите на щитчетата за гърди Medela PersonalFit ™ и PersonalFit PLUS , за да определите кой е най-подходящият за вас:

Ако зърното ви е с диаметър 16 mm, препоръчителният размер на щита за гърди е 21 mm. Това е така, защото 21-милиметровият щит приляга на зърната с диаметър до 17 мм. Ако диаметърът на зърното ви е 24 мм, препоръчителният ви размер ще бъде 30 мм.

Имайте предвид, че Medela щитове за гърди PersonalFit Flex ™ се предлагат в четири размера - 21 мм, 24 мм, 27 мм и 30 мм. Предлага се размер 36 мм само в PersonalFit и PersonalFit PLUS, но не и в PersonalFit Flex.

Тествайте размера на фунията на гърдата

Тъй като размерът на фунията на гърдите ви зависи и от тъканта на гърдата и еластичността на кожата, важно е да потвърдите, че сте избрали правилния размер. Ето как да проверите:

  • С помощта на фунията за гърди, включена в помпата (или размера, избран след измерване на зърната), центрирайте зърното и внимателно придържайте щитчето към гърдите. (Забележка: Притискането на щитовете за гърди твърде силно към гърдите ви при изпомпване може да блокира млечните канали.)
  •  Регулирайте вакуума на помпата за кърма за Maximum Comfort Vacuum ™, за да постигнете оптимално ниво на засмукване, като завъртите вакуума до леко неудобство и след това надолу с една степен.

Когато фунията ви за гърди приляга правилно, зърното ви ще бъде центрирано в тунела на "щита" на гърдата и ще се движи свободно по време на изпомпване. Вижте изображенията по-долу, докато изпомпвате:

Определяне дали имате нужда от нов размер на щита за гърди

Ще имате нужда от нов размер на фунията, ако установите, че едно или повече от следните се случват, докато изпомпвате:

  1. Зърното ви трие страните на тунела на щита на гърдата до степен да причинява дискомфорт.
  2. Виждате, че прекомерната ареола е изтеглена в тунела на гърдите.
  3. Имате зачервяване на или в основата на зърното по време и / или след изпомпване.
  4. Зърната или ареолата ви побеляват по време и / или след изпомпване.
  5. Гърдите ви все още се чувстват пълни след изцеждане.

Ако имате още въпроси или се нуждаете от допълнителна помощ при оразмеряването на фунията за гърди, обърнете се към сертифициран консултант по кърмене . В дългосрочен план си струва да отделите време, за да определите подходящия за вас размер на фунията на гърдите. Ще се възползвате, като увеличите максимално своите помпени сесии, за да можете да се върнете към най-важното - млякото, което изпомпвате!

Вижте пълното видео по-долу за още по-полезна информация и съвети за оразмеряване:

Полезна информация предоставена на Вашето внимание от фирма Medela