Ако бебето се роди между 23 септември и 22 октомври, значи у дома имате мило и чувствително дете Везни. Най-добрите дати за зачеването му са между 25 декември и 15 януари.

Кои са силните и слабите черти на вашето дете Везни и как да сте най-добрите родители за него, прочетете нататък.

Характерът на дете Везни

Толкова много обича да му се радват, че вероятно често ще се налага да му напомняте правилото „Не говори с непознати“. Тази нужда от внимание може да е досадна в семейството, тъй като постоянно ще търси начини да усеща любовта ви.

Не се учудвайте, ако вашето дете Везни споделя всичките си играчки в детската градина и закуските си в училище – то е по природа щедро, защото обича да прави хората щастливи. Но се пригответе и да избърсвате сълзите му, когато светът не му отговори според философията „моето е и твое“.

И макар че има вродено чувство за справедливост, едно дете Везни може да е съвършен манипулатор. То знае как да направи мила физиономия, какво и как да каже, за да получи своето. То е перфектният политик, но и съвършен медиатор. Не обича конфликтите и измисля начини умело да ги потушава. Стремежът му към хармония и баланс у дома е изключително силен, така че то ще може да преговаря и успокоява с часове. Ако все пак не успее, подгответе се да видите другата му крайност – една непокорна черна овца. Но това поведение е просто израз на вътрешния му гняв срещу неспокойната обстановка, в която му е трудно да живее.

Везните са знакът, който управлява брака, така че тези деца са изключително чувствителни към разводи, раздели или загуби на близки хора. Ако все пак детето е в такава ситуация, напомняйте му още по-често, че го обичате, постоянно изразявайте любовта си. В противен случай то може да стане затворено и мрачно.

Бебето Везни

Усмихнато, гукащо, безкрайно сладко и приятелски настроено – такова ще е вашето дете Везни от първия си ден. И ще обожава да бъде обожавано.

Не се опитвайте да го научите на нищо ново, ако то само не е готово за това. Оставете новия тип хранене, пиенето от чаша и гърнето за моментите, когато детето само изяви желание. Може да се изненадате, че след дълго упорство в един ден то просто започва да търси чаша или гърне. Но все пак има как да му дадете подтик да побърза: ако приятелите му вече правят нещо ново, общителното дете Везни бързо ще се постарае да навакса разликата и да бъде като тях.

Макар че се разделя трудно с родителите си, в детската градина може да свикне доста лесно. Тази зодия е доста общителна и когато си намери приятели, може напълно да забрави за вас. Дотогава обаче ще трябва да го отделяте нежно от себе си, тъй като мрази сбогуванията.

Как се играе с дете Везни

Дори да се намръщи, можете да усмихнете бебето Везни много лесно, като му пуснете нежна и спокойна музика или красиви звуци. То ще се влюби в повечето музикални бебешки играчки.

Естетиката е в природата на Везните, управлявани от планетата Венера. Така че просто оставете детето да създава красота – да украсява стаята си, да оцветява книжки, да облича кукли. Момчетата може да строят собствени модели самолети или колички, за да изразят своя стремеж към хармония.

Когато порасне, очаквайте малката Везна да мечтае за сцената – ще иска да бъде балерина или певица, фокусник или актьор. Блясъкът на прожекторите я привлича неудържимо, така че можете да я запишете от рано на танци, пеене или в училищния театър.

Ако търсите начин да накарате Везни да спортува, изберете индивидуални спортове – например тенис или лека атлетика.

А когато искате истински да зарадвате дете Везни, направете му страхотен рожден ден с изненади и приятели, срещнете го три пъти с Дядо Коледа и изобщо му помагайте да празнува истински – тържествата са неговата слабост и често ще чувате, че ги планира месеци по-рано.

Братята и сестрите

Ако вашето дете Везни е по-голямото в семейството, то ще бъде изключително грижовно и отговорно. Поне докато усети, че има конкуренция за светлината на прожекторите у дома. Но винаги можете да компенсирате това с внимание и изразяване на любов.

То ще поставя своите каки и батковци на пиедестал и ще жадува тяхното одобрение. Но в същото време може да взема вещите им, без да пита, и да досажда, като държи постоянно да се мотае около тях или да ги копира в изблик на възхищение.

Ученикът Везни

Не се учудвайте, ако вашият първолак има училищни приятели още на втората седмица. Нещо повече, вероятно някои от тях ще останат близки до него през целия му живот. Но увлечението по обществените отношения може да го отвлече от ученето, така че контролирайте нещата.

Все пак знакът Везни е въздушен и интелектуален, така че малкият ви ученик може да се окаже истински перфекционист, който работи според собствените си високи стандарти. Ще умее да обмисля и да намира творчески решения на всякакви училищни задачи и предизвикателства. Но едва ли ще е толкова добро в ученето наизуст – помненето на формули, дати и имена вероятно ще го хвърля в ужас.

Как да сте добри родители на дете Везни

 „Това не е честно!“ – често ще чувате този боен вик, придружен с изблици на ярост. Обективността и чувството за справедливост на Везните е пословично, така че ако налагате правила, те трябва да бъдат честни. В противен случай ще изпитате свещения гняв на Везните. Тогава помолете детето да ви обясни кое го дразни – един логичен разговор ще му помогне да разбере смисъла на ограниченията и забраните и да не се превръща в безсмислен бунтар. Ако удовлетворите нуждата му от баланс и хармония, ще му помогнете да бъде изключително креативно.

Научете го също така да се съобразява с времето. Този знак обожава да общува и играе и това често го кара да закъснява. Добрата новина е, че има лесен начин да постигнете всичко: това дете обича лакомства и можете да ги използвате, за да го награждавате при добре свършена работа. Но не прекалявайте, нека наградите бъдат специални, само за изключителни постижения. Само така ще го научите да се грижи отговорно за себе си.

И най-вече: обсипвайте постоянно своето дете Везни с любов. Не пропускайте негов рожден ден, повод, състезание или изява. Прекарвайте специално време заедно. То има нужда от това, за да израсне щастливо и добро.