Всяко дете Дева се ражда в периода между 23 август и 22 септември, в края на лятото. Тоест е заченато между 25 ноември и 15 декември, в началото на зимата. Дали детето ще е намръщено или весело, как да се погрижите да е истински щастливо, прочетете нататък.

Бебето Дева

Ако имате бебе Дева, погрижете се да му създадете добре установен график – то се чувства добре в среда, която не се променя. Няма да има нужда да украсявате стаята прекалено много, Девите обичат семплите неща, които им носят спокойствие. Бели стени, няколко красиви детайла и успокояваща, тиха музика са напълно достатъчни за щастието на мъничето.

Вероятно няма да имате проблеми с преминаването към шише, но с гърнето може да е различно. Девата е чувствителна и има нужда да прави всичко перфектно, така че ако не се справи веднага или я притискате твърде силно, ще се разочарова от себе си и ще спре да опитва. Може би това ще е първият шанс да научите детето, че е нормално нещата да не стават от първия път и че няма нужда да се отказва при всяка грешка.

Девата е чувствен знак и вашето дете ще има нужда да усеща физически любовта и присъствието ви. Така че го прегръщайте и го дръжте до себе си възможно най-много.

Характер на дете Дева

Добрата новина е, че няма да има нужда да се чудите какво иска вашето дете Дева – то ще ви заявява ясно какво харесва и какво не харесва още от първите си дни. Особено по отношение на храната. Този знак управлява храносмилателната система, така че Девата често е придирчива към това, което слагате в чинията ѝ.

А и е подчинена на Меркурий – планетата на комуникациите, така че със сигурност няма да останете в неведение за нещата, които детето мисли, чувства и желае. Девите обикновено проговарят рано и говорят много, а също така започват рано да четат.

Но въпреки че обича да говори, Девата не обича особено новите ситуации и хора. Тя може да е доста неспокойна при раздяла с родителите си, тъй като трудно се доверява на инстинктите си и често има усещането, че светът търси недостатъците ѝ. В такъв случай ще има нужда от вашата подкрепа и насърчение, преди да се осмели да бъде себе си и да придобие нужното самочувствие.

С времето ще видите, че вашето дете Дева не обича конфликтите и винаги се стреми да посредничи и да възстанови „правилността“ на ситуацията. Но в най-разгорещените моменти трудно удържа емоциите си. Въпреки че чува и вижда всичко, то може да избере да се скрие сред книгите си.

Ако чувствителното дете Дева твърде често вижда конфликти между родителите си, то може да поеме вината за всичко случващо се и да се опитва да бъде „добро“, като вярва, че така непременно ще подобри положението. Или точно обратното – може да проявява пресилено „недобро“ поведение. Така че се опитвайте да го пазите от проблемите на възрастните.

Как да отгледате дете Дева

Ето няколко малки съвети, от които вероятно ще имате нужда.

Като начало, можете да пуснете вашето дете Дева по-рано на детска градина – то и без това се развива по-бързо от връстниците си и по-рано ще бъде готово за това предизвикателство.

Не ставайте маниакални по отношение на времето пред телевизора и телефона – Девата учи най-лесно и бързо чрез наблюдение. Затова игрите и видеоклиповете могат да бъдат много полезни за развитието ѝ. Но все пак контролирайте какво гледа.

От самото начало имайте предвид, че Девата е перфекционист. Детето може да бъде много строго към себе си и трудно да понася своите провали. Научете го, че грешките са нещо нормално и задължително за успеха. В противен случай може да се крие от вас и да развие саморазрушително поведение, за да се самонаказва за своята „неперфектност“.

И не на последно място, създайте правила, които са ясни и конкретни. Едно дете Дева ще бъде достатъчно умно, за да знае как да манипулира родителите си, така че не му оставяйте много място за лавиране. Добра идея е да разпечатате правилата и да ги окачите на видно място – това ще охлади желанието му да протестира и спори.

Братята и сестрите

Ако имате кака или батко Дева, имате най-добрият помощник за по-малките деца! Девата е готова да помага и с удоволствие се превръща в трети родител, който храни, разхожда и забавлява бебетата. Само трябва да я следите да не стане прекалено контролираща.

Ако е по-малък член на семейството, Девата ще бъде изключително критична към по-големите си братя и сестри (каквато е, впрочем, и към родителите си). Тя наблюдава изкъсо всяка тяхна дума и жест и или ги боготвори, или открито изразява неодобрението си към тяхното поведение. И не спестява мнението си.

Игри за дете Дева

Въпреки че изглеждат невинни, Девите могат да станат доста палави с възрастта, така че е добре да държите ръцете им заети. Тъй като обичат да творят, можете да им осигурите различни видове креативни комплекти. Но умът им също е много активен, така че можете да напълните детската стая с книжки и пъзели, които да удовлетворяват стремежа им към предизвикателства и познания.

Едно дете Дева би обичало и да помага у дома, така че можете спокойно да им давате домакински задължения, които да превръщате в игри. Въображението на Девата ще ви помогне и ще превърне дори прибирането на играчките в забавна приказка.

Девата вероятно ще обича да играе с приятели, тъй като има нужда да споделя идеите си. Заради ранното си развитие в областта на комуникацията, вероятно ще се чувства по-добре в компанията на по-големи деца. Ако обаче са колкото нея или по-малки, тя има склонността да се превърне във властно, критично създание. И от най-ранна възраст ще се наложи да я насочите как да бъде по-мила и внимателна.

Девата в училище

Докато дойде време за училище, можете да тръпнете в очакване: едно дете Дева може да е най-добрият, но и най-лошият ученик. То има естествено любопитство към света и обича да учи, а когато се справя добре, може дори малко да парадира с интелекта си. Но в училище му поставят оценки и чувствителният перфекционист в него може погрешно да реши, че щом не прави нещо добре, е по-добре изобщо да не прави нищо. Затова е важно да го насочвате правилно от първия учебен ден, че дори и от по-рано. И да се научите да връщате увереността му след провал.

И накрая: не спирайте да показвате на вашата малка и дори пораснала Дева, че я обичате и подкрепяте всеки ден – това е важно за нея и ще я превърне в добър, грижовен и самоуверен възрастен, който се справя перфектно с всяка житейска ситуация.