Новородените мъничета са наистина крехки и имат нужда от внимателни грижи, докато станат достатъчно самостоятелни. Това е особено важно през зимата, когато студът и вирусите могат да се окажат опасни за бебето. Как да се грижите за бебето през зимата в първите месеци от живота му, за да расте здраво и щастливо? Специалистите на Tediko имат няколко важни съвета за вас, прочетете ги.

Температурата в стаята

Важно е температурата в стаята да не е прекалено висока. Можете да я поддържате около 20-22 градуса през деня и 18-20 през нощта. Дръжте прозорците и вратите на стаята затворени, но все пак намирайте 10 минути на ден, в които да оставите един прозорец широко отворен, за да проветрите качествено. Разбира се, най-добре е по това време бебето да не стои вътре.

Овлажнителят за въздух

Ясно е, че ще трябва да използвате отоплителен уред, за да затоплите помещението. Но имайте предвид, че климатиците и печките изсушават въздуха. Сухият въздух може да причини неприятности на бебето през зимата – може да затрудни дишането му и да изсуши кожата му до степен на лющене и сърбеж. Затова препоръчваме да се използва специален овлажнител за въздух, с който ще разрешите проблема.

Обличане на бебето през зимата

Добре е бебето през зимата да носи дрехи, които покриват цялото му тяло. Но не го увивайте постоянно в дебели пуловери, шапки и гащеризони. Важно е също така дрешките да са меки, свободни и да не го стягат. През нощта може да сложите леки чорапки и ръкавици, които допълнително да го затоплят и да му помогнат да спи спокойно.

Завивки за бебето през зимата

Разбира се, важно е бебето да е добре завито, особено когато спи. Но не използвайте тежки одеяла и завивки, под които то няма да може да движи ръцете си – заради усилието да мръдне може да придърпа неволно завивката над лицето си и да се задуши. Препоръчваме да използвате бебешки чувалчета, които са леки и топли и не позволяват на детето да се увие в тях.

Проверявайте дали детето не е прегряло или изстудено. При новородените това личи най-лесно по лицето – то става червено, когато им е горещо, и бледо до синкаво, когато им е студено. И в двата случая бебето е нервно и неспокойно.

Къпане на бебе през зимата

Знаете ли, че водата може да изсуши кожата на бебето? И педиатрите днес са на мнение, че през зимата бебето няма нужда от ежедневно къпане. Когато все пак го къпете, нека температурата в стаята е с 1-2 градуса по-висока от обичайната.

Перфектната температура във ваната на бебето е около 37 градуса – една и съща и през зимата, и през лятото. Най-лесно е да имате термометър за вода, но можете и да проверете както нашите баби – топвате лакътя си и ако водата е приятно топла, но не гореща или студена, значи е подходяща. Не дръжте бебето във водата повече от 10 минути, а за новороденото и те са твърде много. Задължително завършете банята с овлажняващ лосион.

Овлажняващ крем/лосион за тяло

Сухотата на кожата на бебето през зимата може да се преодолее с качествена бебешка козметика с допълнителен овлажняващ ефект. Ако кожата на бебето се лющи, изберете специални бебешки продукти за суха кожа или емолиентни кремове, които имат още по-силно хидратиращо действие.

Все пак не използвайте твърде много козметични продукти за бебето през зимата. Изкушението може да е наистина голямо заради рекламите или добре заредените магазини, но използването на твърде много шампоани, сапуни и други продукти може всъщност да изсуши още повече кожата на детето.

Разходки на открито

Дори през зимата е добре да вадите новороденото на открито, за да диша свеж въздух. За разходки с бебето през зимата избирайте ранните следобедни часове, в които температурата е над 0 градуса и няма мъгла или силен вятър. Не е задължително да се разхождате, може просто да постоите на терасата или в двора, на завет.

Трябва да се уверите, че бебето е добре облечено от главата до петите. Тук е моментът да извадите топлите шапки, които покриват ушите, дебелите ръкавици, космонавтите и зимните чували за количка. Ако използвате покривало за количка, уверете се, че е предназначено точно за вашия модел, за да осигурява едновременно защита и циркулация на въздуха. Можете и да завиете бебето с дебело одеяло до под мишниците.

Добра идея е да носите детето в слинг или раница, защото вашето тяло ще му осигурява допълнителна топлина. В такъв случай му облечете по-малко дрехи и се уверете, че краката и главата му са добре защитени. Също така внимавайте лицето му да не е притиснато в пухкавото ви яке, за да му осигурите правилно дишане.

За да проверите дали сте облекли подходящо бебето през зимата, докоснете краката и коремчето му на голо, след като сте прекарали малко време навън. Стъпалата трябва са леко хладни, а коремчето – леко топло. Поглеждайте често бебето за признаци на дискомфорт. Ако лицето му се зачерви, кожата му е топла и е нервно, вероятно е прегряло. Ако е нервно и със сълзящи очи, а кожата му е бледа и студена на допир, вероятно не е завито достатъчно.

Бебето в автомобила

Когато бебето е в автомобила, съблечете якето му. То ще направи каишките на столчето по-малко безопасни, а и с него детето ще прегрее в топлата кола. Ако се притеснявате, че може да му е студено, най-добре носете леко одеяло, което да метнете върху него, след като го закопчеете с каишките.