Погача за бебе – така се нарича най-първият празник на детето и неговата майка. Ето какво трябва да знаете, ако искате да направите този мил ритуал в дома си.

Народни вярвания за бебето в първите 40 дни

Нашите баби и дядовци са изпитвали респект и дори страх от всичко извън ежедневния живот. Ето защо навремето смятали, че бебето и майката в първите си седмици са „нечисти“. Бебето, като дошло от „друг свят“, и родилката, която го е довела през прага на световете, твърде скоро имали досег с непознатото и все още били под влиянието на неговите сили.

Затова в първите 40 дни след раждането те били изолирани от обществото и никой не можел да ходи при тях, нито те можели да ходят някъде (включително и на черква). Често през това време те живеели в отделна стая. При тях влизал само някой член на семейството – обикновено по-възрастна и опитна жена, която да се погрижи за тях.

Всички днешни майки биха се досетили, че тези 40 дни всъщност били нужни за майката и детето. Този обичай им давал възможност да си отпочинат, да заякнат, да се предпазят от евентуални зарази, докато са все още толкова крехки. И да се опознаят, разбира се, и да създадат онази важна връзка между майка и дете, която се носи цял живот.

На 40-ия ден се смятало, че опасният период на прехода е преминал. Тогава майката посещавала заедно с чедото си черква, за да им бъде прочетена „чиста молитва“ и те отново да бъдат приети в познатия, благословен свят. Това бил и денят, когато бебето било показвано и приемано от всички близки и те вече можели спокойно да му се порадват.

Този малък семеен празник в българските народни обичаи се нарича „погача за бебе“. Ето как можете да го направите у дома.

Задължително ли е погача за бебе да се прави на 40-ия ден

40-ият ден е най-добрият за погача за бебе. Но може да отложите обичая с няколко дни и да го направите например в следващата неделя, та да дойдат всички гости. Във всеки случай, не бива да се прави преди 40-ия ден.

Какво е нужно за черквата

Рано сутрин, преди празникът да започне, майката и бебето посещават черква, за да им бъде пята „чистата молитва“. С нея се пречистват душите им и се измолва покровителството на Господ над детето, което е все още некръстено и неприето в лоното на църквата. Трябва да ги придружи близка жена – в миналото това била най-често свекървата, но може да е майка, сестра, приятелка.

Преди да стигнете до черквата, попитайте какво трябва да носите за обреда. В повечето случаи ще имате нужда от олио, червено вино, китка здравец, вързана с червен конец. След службата можете да вземете от светената вода и да поръсите с нея дома си и леглото на бебето.

Как се прави погачата

Питата е втората най-важна част в ритуала погача за бебе. Традиционно тя се замесва от майката или свекървата с малко захар и няма украса. При месенето се наричат пожелания за бебето и дори в някои области не се използва мая или сода, та да „бухне“ питката само от добрите пожелания и месенето.

Готовата пита се покрива с бяла кърпа и към нея задължително има купичка мед.

Какви гости се канят на погача за бебе

Вече споменахме, че обредът погача за бебе служи и за показване и приемане на новия член на семейството и обществото. Така че гостите са важна част от традицията.

Празникът е чисто женски и на него не се допускат мъже. Поканете бабите, както и всички роднини и приятелки, с които искате да споделите този ден, без значение на каква възраст са.

Освен да видят детето, жените ще имат възможността и да бъдат негови орисници – да му нарекат да е умно, красиво, добро, богато, да пее или танцува добре и изобщо всичко хубаво, което им е на сърце. Жените носят и дарове, които задължително включват сладкиши за майката, но може да поднесат и малък подарък за бебето.

Посрещането на гостите

Преди посрещането на гостите на погача за бебе завържете на вратата отвън червен конец – да пази от зли сили. Може да сложите и метален предмет или свещ, които имат същата роля.

За гостенките трябва да е приготвена трапеза, която задължително включва сладки храни по ваш избор – те се поднасят първи, та да е сладък живота на детето и да се подсладят орисниците, преди да наричат.

Когато гостенките идват, оставят метална пара в кърпата върху питата – да си „купи“ бебето сън.

Какво се прави на погача за бебе

Когато всички гости вече са дошли, ритуалите при погача за бебе започват. Родилката връзва кърпата с парите в нея и го прави много внимателно: ако възелът е стегнат, детето ще е скъперник, но ако е много хлабав, ще е прахосник. Кърпата се слага нависоко, та да расте детето голямо и да стигне далече.

Три (или две) от гостенките, които имат живи родители, разчупват питата над майката, която седи на стол с бебето в ръцете си. Правят го върху бяла кърпа, която държат над главите им и в която трябва паднат всички трохи и парченца, та да е сит животът им. Чупят по парче за всекиго – първо на Богородица, после на бебето, после на майката и т.н. Всеки топи своето парче в мед и непременно го опитва, та да е сладък животът на новороденото. Парчето за бебето също се топи и с него се мажат устничките му, та да е трудолюбиво като пчеличка. Кърпата с трохите и падналите парченца се връзва и пази нависоко нови 40 дни, а после те се хвърлят навън, на птиците и животните, та да се разнася благословията по света и да е лек пътят на детето.

В отделните региони преди разчупването на питата се правят и други ритуали:

·         Над главите на майката и бебето се разклаща празно сито, та да може детето да „отсява“ доброто и лошото.

·         В ситото се слагат и разклащат червени чушки, та да са му червени бузките, и една люта, та да не го хващат болести.

·         В ситото се слагат орехи и се разклащат, та да е игриво и „отракано“ детето.

·         В купичка с бяло брашно някоя от приятелките на майката прави две дупки с палец и показалец, та да е бяло детето и да има трапчинки на бузките.

В различните региони гостенките правят наричанията по различно време – докато хапват погачата или още когато оставят парите върху кърпата.

Изпращането на гостите

Когато си тръгват, гостенките не бива да отнасят нищо от дома. Трябва също така да скъсат конец от дрехата си и го оставят до леглото на бебето – все с цел да не „изнесат“ съня на бебето.

Родилката не изпраща и не се сбогува с гостите при погача за бебе, та да не „изпрати“ и млякото си. Това може да направи свекървата или майката.