Ако вашето малко съкровище е родено между 19 февруари и 20 март, то имате у дома характер със зодия Риби. За да планирате дете Риби, датите за зачеване трябва да са между 30 май и 20 юни. Но винаги е добре да знаете какво да очаквате от това прекрасно мъниче и как да бъдете най-добрите родители за него. Сега ще ви разкажем.

Характерът на дете Риби

Като последен знак в зодиака, за Рибите се смята, че са стари души, надарени с мъдрост от най-ранна възраст. И вашето дете Риби може да бъде много наблюдателно, макар да не му личи. Но може да се учудите, че в него живее и един малък мечтател и фантазьор. Тази комбинация често кара Рибите да измислят щури игри, които се харесват на останалите деца. А когато пораснат, може да се ориентират към професии като визуално изкуство, фотография или инженерство.

Вродената мъдрост често кара това дете да се чувства по-висше от другите и това може да го направи леко властно с връстниците си. Ако те не искат да играят игрите му или ако има напрежение в дома му, то може да прояви дори насилие. Причината е в изключителната емоционалност на малкото дете Риби – цялата му креативност и здрав разум може да бъде пометена за нула време от силните му емоции. Ако искате да се справите лесно с това, задачата ви като родители е да се погрижите в дома ви да има ясни правила и да внимавате да не попадне под влияние на проблемен връстник.

Бебето Риби

От първите ви дни заедно ще научите, че бебето Риби не обича да го притискат. Всяка новост при него трябва да идва бавно и спокойно. Така че ако е време да го отбиете, да го извадите от родителското легло, да го приучите към гърне – непременно го направете, въпреки неговата съпротива. Но му дайте достатъчно време да свикне и му осигурете спокойна обстановка през този период. Добра идея е да пускате любимата му музика, докато учите новите неща – седене на гърне или заспиване в неговото легло. Това ще му помогне да се почувства по-спокойно.

Възпитание на дете Риби

С времето ще разберете, че да възпитавате дете Риби не е много лесно – то може да е невинно ангелче пред погледа ви и хлъзгава акула зад гърба ви. Така че се научете да сте нащрек пред този малък манипулатор. Създайте семейни правила, които могат лесно да се запомнят и повторят. Помнете ги и вие, спазвайте ги и настоявайте да бъдат спазвани, в противен случай детето ще загуби доверието си във вас и няма да бъдете повече негов авторитет в нито една област.

И все пак не се учудвайте, че мъничето Риби ще се съобразява с правилата, но понякога ще реши да пробва дали печката наистина пари. Може да видите и как се противопоставя на всеки тип потисничество и насилие, дори ако трябва самото то да стане насилник.

Друго противоречие в душата му е желанието му за независимост, съчетано с нужда от опора. Така че му дайте пространство да изследва живота, но се погрижете да усеща, че сте винаги до него. Научете го също така да не вярва прекалено много на хората, тъй като е склонно да прави. И да не говори с непознати, но без да всявате страх у него.

Препоръчваме ви да внимавате с времето на детето пред екраните – те могат да го направят мързеливо и да „изпият“ творческия му заряд.

И не на последно място: пазете вашето дете Риби от големи конфликти у дома. То е много емоционално и попива настроенията на околните до степен да не може да ги разграничи от своите. Ако види бой, то замръзва. Ако нещо не функционира добре, и детето спира да функционира. Тези силни емоции могат да му причинят поведенчески проблеми, странни физически симптоми или чувствителност към храни например.

Пазете го и от собствените си проблеми – то е съчувствено и склонно да стане „родител на родителя си“, така че преди да усетите, може да сте отнели спокойствието на детството му.

Детето Риби и другите деца в семейството

Ако каката или баткото се вживяват твърде много в ролята си на закрилници на малките Риби, те със сигурност ще бъдат отхвърлени – никой няма право да ги покровителства или ограничава. Така че не оставяйте големите деца да дисциплинират Рибите и да заемат вашата възпитателна роля.

Ако обаче Рибката има малко братче или сестриче, властността ѝ може да стигне до там, че да опита да е повече родител от вас. Не го позволявайте.

Малките Риби и училището

Правилата са си правила, но в ученическите години на мечтателното дете Риби те могат да му дойдат в повече. Реенето из облаците във въображението му може да го направи разсеяно, а ограничаването на креативността му ще го провокира да стане размирника или пък клоуна на класа. Ако успеете да дадете творческа свобода на палавия блясък в очите му, ще разгърнете докрай силата на гения му. В противен случай ще се сблъскате с поведение на протест. И все пак, ако решите да го обуздаете прекалено твърдо, ще разбиете прекрасния дух на това очарователно дете.

Как да играете с дете Риби

Зодия Риби управлява краката, така че не се чудете, ако детето ви обожава футбол, кънки или танци. Естествено, водата и плуването ще му бъдат също по сърце, така че може да поставите надуваем басейн на терасата или двора през лятото.

Артистичната натура на дете Риби може да го отведе на сцената, където да танцува или дори да пее. Дайте му шанс да застане под прожекторите от ранна възраст, за да провери дали това е неговият път в живота.

Често малките Риби обичат и да рисуват, да снимат, да правят колажи и могат да правят това с часове. Така че се заредете добре с разнообразни творчески комплекти, с които да пробват и открият своя тип визуално изкуство.

Важно е да знаете, че вашето дете Риби може да не се чувства добре, ако прекарва твърде много време с връстниците си – това може да го накара да развие тревожност или да се самоизолира. Затова се постарайте да го социализирате от най-ранна възраст и да го научите как да се интегрира в група деца и как да играе с тях.

Ако понякога усещате, че детето се е отдръпнало, имате просто решение: помолете го да ви помогне да опечете любимите шоколадови бисквитки или домашен сладкиш. Едва ли ще ви откаже такова удоволствие, а и ще можете да се сближите отново.

И най-вече не забравяйте да се наслаждавате на неповторимото си време си заедно – вашето дете Риби има огромна нужда от вас, за да порасне добър и уравновесен възрастен.