Хората със зодията Водолей се появяват на бял свят между 20 януари и 19 февруари. Ако искате да планирате дете Водолей, най-благоприятното време за зачеване е между 30 април и 26 май. А след като веднъж се е появило малкото ви съкровище, ето какво да очаквате от него и кои са най-добрите начини да се грижите за израстването му.

Какъв е характерът на дете Водолей

Умно и смело – такова ще бъде вашето мъниче под зодията Водолей. С две думи: очаквайте малък бунтар по душа, който на всичко отгоре е много любопитен. Тази комбинация може да го накара да изглежда малко ексцентрично, то може да има необичайни навици или странни коментари понякога. Но ако се опитате да го променяте, ще срещнете жестока съпротива, така че най-често е за предпочитане просто да свикнете с особеностите му.

Детето Водолей също така е много социално, обича около него да има хора и приятели. Държи се приветливо и спокойно, с което печели симпатии. Но е горещ защитник на правдата, така че не се учудвайте, ако го видите да брани ожесточено дете на площадката или да се застъпва за сестра си пред вас. Ако го запишете на отборен спорт или в общественополезен клуб от ранна възраст, ще насърчите развитието на тези прекрасни качества.

Бебето Водолей

Водолеят е знакът на необвързаността, така че вашето бебе няма да ви създава проблеми при отбиване или приучаване към гърне. Но понякога може да изпитва ненужно безпокойство, така че се погрижете да въвеждате новостите спокойно, без прекален натиск и най-добре под формата на игра. А мъничето може да ви изненада приятно, като в един ден отведнъж спре да търси мляко или да ползва пелени.

Възпитание на дете Водолей

Водолейчето нарушава правилата, защото не търпи да го командват, и прави пакости от чиста любознателност. Ще ви е трудно да се наложите над него, то е упорито и държи да се отнасяте с него като с равно на вас, въпреки че във възпитанието трябва да има известна йерархия. Начинът да се справите с дете Водолей е да сте винаги на ръба между натиска и уважението. И все пак не се колебайте да го оставяте да изпитва последствията от недоброто си поведение – в противен случай ще спре да ви уважават.

Внимавайте много с приятелите на вашето дете Водолей – то лесно се увлича по тях, така че те могат да повлияят значително върху постъпките и разбиранията му.

Детето Водолей и другите деца в семейството

Вашето малко водолейче ще държи да е пръв приятел на братята и сестрите си. Но може би ще му е малко трудно да го постигне, ако каката и баткото у дома ревнуват от него.

Не го мислете много, социалното дете Водолей обикновено само намира начин да преодолее ревността и да създаде приятелски отношения. Вашата задача е една: не го сравнявайте с братята и сестрите му и не очаквайте от него да подражава на постъпките им. По този начин само ще създадете конкуренция там, където я няма.

Що се отнася до малките братчета и сестрички, можете да разчитате на отговорното дете Водолей да се грижи всеотдайно за тях. То ще ги защитава, ще споделя с тях всичко свое и дори може да пренебрегне своите желания в името на нуждите им.

Малкият Водолей в училище

В училище социалното дете Водолей бързо намира и сформира свой „отбор“ приятели, с които има общи интереси и забавления. Що се отнася до ученето, не се знае дали ще вземе превес състезателният или социалният дух на детето. Някои водолейчета могат да се мотивират от добрите си оценки и да продължават сами да ги преследват. На други ще трябва да им се напомня, че са в училище, за да учат, а не за да прекарват време с приятелите си. Но и тук най-добрият подход остава ученето чрез игра.

Игрите с дете Водолей

Едно дете Водолей обикновено се чувства прекрасно в екипни спортове, но така или иначе носи състезателен дух в себе си. Тъй че не се учудвайте, ако избере гимнастика или езда само заради възможността да побеждава.

Логично е, че такъв активен и любопитен дух ще има нужда от повече пространство за игри – както на площадката, така и у дома. Не се изненадвайте, ако го видите да се катери по огради или дървета, да скача и да крещи от въодушевление. Просто носете лейкопласт в чантата си и се заредете с повече игри за навън.

И все пак, в душата на едно дете Водолей често съществува тайна вселена, изпълнена с магии и въображаеми истории. Твърде вероятно е да се интересува от научна фантастика, магьосници и приключения. Ако искате да го зарадвате и развълнувате, купете му игри с експерименти или комплект за фокуси, за да се почувства като вълшебник или приказен герой.

Добре ще му се отрази и наличието на домашен любимец, с което едно дете Водолей може да изгради невероятна връзка. Но точно затова ще приеме много трудно, ако с животното се случи нещо, така че вероятно ще е добре да подготвите предварително детето за такива моменти.

С две думи: пригответе се за едно чаровно, палаво дете Водолей, което ще преобърне света ви и ще ви кара да сте постоянно нащрек от активността му, но и да се умилявате до сълзи от чистото му сърце.