Ако имате дете Овен, значи то трябва да е родено в датите между 21 март и 20 април. Ако тази зодия ви харесва и държите да имате малък Овен у дома, погрижете се да заченете между 25 юни и 15 юли.

Междувременно ето какво е добре да знаете за този противоречив палавник с добра душа, за да бъдете най-добрите родители за него. 

Характерът на дете Овен

Когато се появи на белия свят, бебето Овен обикновено е тихо и кротко. Но това продължава само до деня в който открие гласните си струни и осъзнае, че му харесва да е под прожекторите. Не се изненадвайте, ако с времето разберете, че има слабост към конкурси, прослушвания и всякакви сценични изяви – Овенът по природа обича вниманието. Дори сцената да не е неговата стихия, то все пак ще има нужда от много внимание, особено от любимите мама или тати.  

Когато разбере, че може да тича, ще видите и колко енергично е вашето дете всъщност. Първите години ще са времето, в което ще трябва да сте непрекъснато нащрек и да го пазите от падания, злополуки, дори от бягство от дома – от чисто любопитство то ще отвори вратата и ще се втурне безстрашно да разучава света. Обезопасете дома си, като имате предвид, че малкото дете Овен има склонността да си блъска неволно главата повече от другите деца.

Що се отнася до храненето, не го мислете много – тази зодия рядко е придирчива към храна, а дори тогава е склонна да яде едно и също нещо дни наред.

Бебето Овен

Бебето Овен ще се чувства изключително гордо със всеки самостоятелен свой успех. Освен това обича предизвикателствата, така че можете да преминете лесно през всеки етап от развитието му, ако го превърнете в игра – и прохождането, и проговарянето, и използването на гърне, и самостоятелното хранене. Но колкото и щуро и независимо да изглежда, бебето Овен обича да бъде гушкано и да се грижат за него. Ако не получава достатъчно внимание и се страхува от изоставяне, то ще се бори срещу всяка промяна.

Детето Овен, братята и сестрите

Никога няма да знаете какво да очаквате от Овенчето по отношение на братята и сестрите му. Ако кака и батко са внимателни към него, то с удоволствие ще застава под светлината на прожекторите им и ще ги боготвори. Но също с такава жар може да прояви неприязън, ако го критикуват или пренебрегват. И все пак неговото очарование е толкова голямо, че е трудно да не го харесват.

Малкият Овен в училище

Когато стане ученик, детето ви вероятно няма да се чувства комфортно в строго структурирания начин на обучение. Едно дете Овен интуитивно развива собствен ритъм на учене и макар че има нужда от известни правила, прекалено многото ограничения могат да го пречупят и разбият устрема му.

Как да възпитавате Овен

На първо място трябва да спечелите доверието и уважението му, то няма да ви ги даде даром. Но това не е трудно: трябва само да не го лъжете, да му давате прости инструкции и да се държите с него като с човек, който е достатъчно компетентен, за да се справи. Никога не подценявайте дете Овен, то е достатъчно умно, разбира мотивите зад думите ви и ще постарае истински, когато говорите с него като с равен.

Ако обаче не постигне своето, ще видите как страшно може да се вихри гневът му. Така че го научете да приема „не“ от възможно най-ранна възраст, а себе си научете на търпение, докато мине бурята. За щастие, тя няма да трае дълго.

Независимо по природа, вашето дете Овен ще държи да прави всичко само. Което невинаги е възможно, разбира се. Можете да го научите да не се отказва лесно, като го поощрявате с награди и възхищение – одобрението на публиката винаги е важно за него. И не се учудвайте, ако забележите, че същото това мъниче има страх от изоставяне. Ако трябва да го отделите от себе си, направете го внимателно и постепенно.

Към цялата тази амалгама от противоположности добавете още един комплект. Като истински герой по душа, едно дете Овен ще се хвърли с жар да защитава онеправданите, но също толкова успешно ще провокира конфликти, особено когато е гневно. Тези две крайности обаче дават на детето интуитивното умение да предизвиква конфликти, когато в семейството има неразрешен проблем, и така да подобрява отношенията у дома.

Това, което вие ще трябва да научите като родители на дете Овен, е да не се срамувате от сексуалността. Тъй като е подчинено на Марс, то може да изрази сексуалността си от ранна възраст – да тича голо, да се гордее с тялото си. Трябва да сте готови на всякакви разговори дори в моменти, които ви се струват твърде ранни.

Как да играете с дете Овен

Първите играчки за дете Овен е добре да бъдат меки, тъй като ще бъдат удряни и хвърляни. След това то вероятно ще предпочита игри, свързани с мислене – пъзели, конструктори, образователни игри. А едновременно с това ще забележите страстта му към скоростите, така че добавете в арсенала му достатъчно колички, кънки, скутери и велосипеди.

И момчетата, и момичетата обикновено харесват червения цвят, който отговаря на огнената им природа. Обичат да се обличат добре, а малките дами нямат нищо против да се скрият някъде и дълго да се гримират. Ако нямат собствени гримове, със сигурност ще открият вашите.

Когато си играе с другите, детето Овен командва и води игрите. То е естествен лидер, но внимавайте и не го оставяйте да се превърне в диктатор. И макар че е много социално, детето ще има нужда от време, когато да остане само. Така че не го принуждавайте постоянно да играе с някого, дайте му пространство, за да си поеме въздух, и след това само ще се втурне отново в света.

А междувременно го обичайте с цялото си сърце и ще разберете колко силно и самоотвержено може да обича самото то.