Идеята за детска ясла често хвърля в смут първо родителите, а след това и детето. Има ли причини да се тревожите, има ли начини да помогнете на малчугана да свикне по-лесно с новото място? Прочетете съветите на специалистите, които ще ви помогнат да подготвите детето за ясла.

За да подготвите детето за ясла максимално добре, трябва да започнете да извършвате целенасочени действия няколко седмици по-рано. Ето какво можете да направите.

Направете детето самостоятелно от рано

Дори ви се струва съвсем малко, двегодишното дете би могло да бъде доста самостоятелно. За да подготвите детето за ясла максимално добре, развивайте уменията му да се обслужва само значително по-рано.

Добре е към деня на постъпване в яслата то да може да се храни самостоятелно с лъжица и да пие от чаша, да се съблича, да си мие ръцете, да сяда само на гърнето, да изразява с думи или знаци, когато е гладно, жадно или трябва да посети тоалетна. Колкото повече думи знае, толкова по-лесно ще съобщава нуждите си и ще комуникира с възпитателите и децата.

Не започвайте нищо ново в последните седмици

Важно е в периода на приспособяване да не учите детето на нови неща. Сега не е времето за отучване от залъгалка, приучване към гърне или смяна на леглото. Детето трудно ще понесе няколко важни промени наведнъж, така че нека яслата бъде единствената му новост в тези няколко седмици.

Говорете с детето

Дори детето да е съвсем малко и да не сте убедени колко ви разбира, разказвайте му какво е детската ясла. Но внимавайте с думите. Обяснете, че там ще може да си играе с други деца, докато мама и тате са на работа. И ще има учителки, които ще се грижат за него.

Разкажете му за това как протича денят в яслата. Например: ставаме, обличаме се, тръгваме, в яслата с децата ще закусите, играете, обядвате, спите… Ако познава деца или учителки в групата, споменавайте и тях. Това ще помогне на детето да придобие повече увереност в началото.

Тайната тук е да не прекалявате с разговорите. Ако всеки ден настоятелно обяснявате едно и също нещо и питате детето дали се вълнува, или се страхува, може истински да го разтревожите. То няма как да изпитва емоции към нещо, с което няма предишен опит. Старайте се да говорите предимно когато детето прояви интерес, бъдете спокойни, разказвайте като за нещо хубаво и нормално, без да го убеждавате изрично, че е такова.

Научете го да се справя без вас

За да подготвите детето за ясла, добра идея е няколко месеца по-рано да започнете да учите детето, че може да разчита на друг възрастен, когато вие не сте наоколо. Започнете да посещавате детски центрове и да го оставяте на грижите на персонала, без то да вижда, че сте наоколо. Оставяйте го при баба, приятелка или съседка за известно време, като увеличавате малко по малко престоя. Това е особено важно, ако детето не се е откъсвало от вас.

Този процес може да е доста притеснителен за някои млади и привързани майки, но препоръчваме те да си напомнят, че детето има нужда от това, за да се справя по-лесно със следващите предизвикателства в живота си.

Запознайте се с останалите деца

Ако познавате някои деца от бъдещата яслена група, запознайте детето си с тях. Посещавайте площадката или парка, където те ходят, оставяйте ги да играят заедно и да се опознават.

Посетете яслата предварително

За да подготвите детето за ясла, добре е предварително да го запознаете с мястото, за да започне да го приема като познато и безопасно. Минавайте често от там, играйте в двора, ако е възможно, или наблюдавайте как децата играят. Попитайте дали ще ви позволят да влезете и разгледате стаите предварително. Запознайте детето с учителките.

Можете също да минавате край сградата с автомобила или пеша и да подканвате детето да помаха за поздрав на учителите, децата и дори сградата.

Говорете с възпитателките

Когато мислите как да подготвите детето за ясла, не пропускайте и разговорите с възпитателите. Отидете няколко дни по-рано и им разкажете за навиците, интересите, игрите, съня на детето ви. Това ще помогне на персонала да се грижи по-добре за него.

Оборудвайте детето с нужните вещи

Когато посетите предварително яслата, попитайте какво ще има нужда да носи детето, за да го обгрижват добре. Обикновено списъкът включва: резервен комплект дрехи и бельо, пелени (ако детето все още използва), пижама, пантофи, но във вашата ясла може да има и допълнителни изисквания. Ще ви трябва и детска раница или чанта, в която да носите вещите.

Що се отнася до любимите играчки, често в яслите не се допуска внасяне на лични играчки, тъй като децата са прекалено чувствителни към тях и това може да донесе повече проблеми, отколкото спокойствие. Проверете какви са правилата във вашето заведение и обсъдете с възпитателите възможностите.

За да подготвите детето за ясла максимално добре, за препоръчване е да покажете на детето дрехите и чантата му предварително или пък да го оставите да участва в избора, ако то вече изразява ясно одобрение или неодобрение към вещите си. Например: ето, това ще е пижамката, с която ще спиш; това ще са пантофките, които ще носиш в яслата; това ще е твоята раница, която ще носиш и която ще държиш в шкафчето си. Подредете заедно всичко в раницата, за да се чувства сигурно, че има нещо познато.

Очаквайте специалната ни статия със съвети как да помогнем на детето да се адаптира в първите седмици в яслата.