Няма място за съмнения: пелените на бебетата се сменят наистина често. Според изследователите само за първата година на детето ще са нужни около 2000 пелени! Представете си колко време всеки ден ще ви отнема това… Но има начин да направите всичко по-лесно и бързо и той започва с организирането на удобно място за смяна на пелени. Препоръчваме да помислите за това още при обзавеждането на детската стая.

И за да ви помогнем да имате всичко необходимо подръка още от първите си минути с бебето у дома, създадохме специален наръчник за начинаещи родители. Прочетете го внимателно, следвайте препоръките и не се тревожете повече – обещаваме, че ще бъдете напълно готови за предизвикателството на пелените.

Стъпка 1: Помислете за удобно място за повиване

Някои родители предпочитат да имат място за смяна на пелени точно до леглото на бебето. Други смятат, че е по-удобно да е в дневната, където прекарват повечето време през деня. Тук няма правилно решение, всичко зависи от вашия начин на живот и личен комфорт. Но не се тревожете излишно, тъй като можете да преместите мястото за смяна на пелени по всяко време.

Докато сменяте пелени, бебето ще шава доста и е добра идея да придобиете навика винаги да го държите с една ръка. Това означава, че всичко, от което имате нужда, трябва да е точно до вас, за да не се налага никога да оставяте бебето без надзор, дори за секунда. За тази цел препоръчваме да разгледате онлайн магазина на Тедико и да си набавите няколко важни вещи, за да оборудвате перфектното място за смяна на пелени.

Стъпка 2: Решете дали да вземете шкаф за повиване или повивалник

За да ви бъде удобно, трябва да създадете специално място за повиване.

Най-удобно ще е да имате специален шкаф за повиване. Той е с перфектна височина и има практични чекмеджета, закачалки и кутии, в които да държите подръка всичко необходимо. В някои модели дори е комбиниран с вана за къпане! Когато детето порасне, може да го използвате и като шкаф за играчки или дрехи.

Ако в стаята нямате място за отделен шкаф, можете да използвате подложка за повиване, която да сложите на удобно за вас място – на маса, шкаф, дори на ъгъла на бебешкото легло. Тя се пренася лесно и в другите стаи, което също може да ви е от полза в ежедневието. Задължително помислете как около повивалника да има достатъчно място, за да наредите останалите вещи, които ще ви трябват при смяната на пелените.

Стъпка 3: Оборудвайте своето място за смяна на пелени с всичко необходимо

Ето още няколко важни неща, от които ще имате нужда на своето място за смяна на пелени. Напомняме, че трябва да ги избирате така, че да е лесно да ги поставите точно до подложката за повиване, за да ги стигате с една ръка, без да мърдате от мястото си.

1.       Удобно място за новите пелени – например кутия или чекмедже.

2.       Кърпички – може и в специална кутия за повече естетика.

3.       Бебешка козметика – крем или пудра за пелени, лосион за тяло и др.

4.       Кош за мръсни пелени, задължително с плътно затварящ се капак. Можете и да ги изнасяте от стаята, но докато преоблечете детето и го сложите на безопасно място, трябва да има къде да държите мръсната пелена.

5.       Кош за мръсните дрехи. Тук важат същите препоръки.

6.       Кошница или чекмедже за чистите дрехи. Можете и да ги вадите предварително от гардероба и да ги носите до вашето място за повиване, но все пак трябва да има къде да ги сложите подръка, докато дойде време да ги облечете. И е добре винаги да имате резервен комплект, който можете просто да оставите наоколо за всеки случай.

7.       Може да е удобно на вашето място за повиване да държите и ножичката за нокти, аспиратора за нос, четката за коса. Така ще направите цялостен тоалет на детето.

8.       Някои родители с удоволствие използват нагревател за маса за преповиване, който осигурява максимален комфорт на детето дори в най-студените дни.

Стъпка 4: Помислете за няколко допълнителни възможности 

С времето ще усетите сами как ви е най-удобно да сменяте пелените на детето си, като се съобразявате и с неговия темперамент и поведение на повивалника. И все пак опитните родители биха ви препоръчали още няколко допълнителни дреболии, с които да сте подготвени за всяка ситуация.

1.       Погрижете се на мястото за повиване винаги да има чиста кърпа. Бебетата често уринират или повръщат на повивалника и ще е удобно да има с какво да почистите на мига. Можете да я държите в чекмедже или да сложите специална закачалка на удобно място отстрани.

2.       Можете да добавите още няколко закачалки за други често използвани вещи: хавлията за баня, пижамата, дрешките, които ще облечете отново и др.

3.       Някои деца са доста неспокойни на повивалника и е добра идея да им осигурите занимание. За целта можете да окачите висяща играчка или да пускате музика на детето, за да го разсеете и да се справите с препопвиването по-бързо и лесно.

4.       Майките с дълги коси препоръчват да имате подръка и ластик или щипка, за да приберете косата си и да я предпазите от инциденти. Сами ще разберете какви...

5.       Не на последно място, може да помислите за допълнителни калъфи за повивалника. Така ще ви е по-лесно да поддържате перфектната хигиена на мястото.

Стъпка 5: Бъдете гъвкави 

Ако искате да сте максимално гъвкави, към вашето място за смяна на пелени можете да добавите специална кошница или несесер, където да държите всичко необходимо на едно място. В идеалния вариант в нея би имало място за кърпи, кремове, чисти и мръсни пелени, чисти и мръсни дрешки. Тя ще ви помогне да пренасяте цялото място за смяна на пелени от стая в стая за нула време. Ще е изключително удобна и когато ходите на гости или на почивка.

А сега е време… да пазарувате. И не се тревожете за нищо, вашето място за смяна на пелени ще расте заедно с бебето и винаги ще имате възможност да го промените така, че да ви е удобно. Така че се концентрирайте върху радостните мигове с детето си и се усмихвайте повече.