Опознай специалиста

Здравейте!

Казвам се Соня Трифонова и съм сертифициран консултант по детски сън към международния център по сън Babysleep.

Работата ми е свързана с това, да помагам на семействата и техните деца, да си върнат съня и хармонията вкъщи. Практикувам само меки и щадящи методи, целящи да се водят по състоянието на детето и желанията на родителите.

Моята работа е изцяло подкрепяща кърменето, както и това, родителите да откликват на нуждите на бебето и то да не бъде оставяно само да плаче.

 Тази професия е сравнително нова, но все повече родители решават да ми се доверят и да работят с мен, за да подобрят съня на детето. Изключително съм щастлива, че вече и в България има толкова достъпна информация и специалисти, защото до преди години това не беше така. И ако тогава майките се примиряваха, че е нормално бебето да не спи, че трябва да чакат да го израсте….сега вече не е така!

Аз мога да ви помогна още сега и заедно да върнем съня, който заслужавате!

И хайде да си припомним, точно какво ни съветваха едно време бабите и как всички ни даваха непоискани съвети….

„Вече си майка, ти какво очакваше…да спиш както преди ли?“

„Не се тревожи, някой ден ще го израсте!“

„Не го вдигай постоянно, ще го свикнеш на ръце!“

 

Познато ли ви е това?

Сигурна съм, че все още се намира някой да го каже…и моята мисия е да променя тези нагласи и да покажа на майките, че могат да имат едни спокойни и спящи бебета сега, и да не се страхуват да ги носят на ръце, да ги гушкат, да спят заедно с тях.

За новороденото обкръжаващия го свят е едно ново и страшно място и то има нужда да бъде близо до майката. Да усеща кожата и топлината и, ритъма на сърцето. Няма как то да бъде разглезено и научено „на ръце“. Когато то получава цялата ви обич, утеха и подкрепа, не може да се създадът лоши навици. Така че мили майки, не се притеснявайте да носите вашите деца на ръце, вие им давате любов.

 

Първи стъпки

 

И в този ред на мисли са първите ми съвети. Неща, които са важни от самото начало.

В първите месеци оставяйте бебето да спи някои дремки върху вас, това е изключително важно за него. Освен, че му давате сигурност, така изграждате и взаимоотношения. Но ако детето е по-чувствително, трудно се успокоява, спи леко и само кратки дремки и се нуждае от повече близост с вас, то слинга може буквално да ви спаси. По този начин бебето ще има възможност да спи малко по-дълго, а вие да свършите и някаква друга работа. А може и да кърмите докато бебето е в него.

А колко ще ви е удобно ако имате и по-голямо дете. По този начин ще му отделите специално внимание и време за игри, без да се тревожите за бебето.

Като майка на две момчета, знам колко мили са моментите, когато бебето заспива във вас и сигурно ви се е случвало да си помислите, че не желаете никой друг да го прави вместо вас. Няма нищо лошо в това…

Но още от първия ден позволявайте и на таткото понякога да ви замества. Освен в ежедневните грижи, е добре да се включва и в приспиването. Няма по-добър начин да прояви пълна съпричастност към вас, след като лично се убеди, че не е толкова лесно. Винаги щом имате възможност, нека да го прави и някой друг човек- баба, леля…

Не свиквайте бебето само с вас, за да не създавате силни асоциации за заспиване и да не се окаже, че когато поискате малко време за вас, да не можете да се отделите от бебето.

Друго много важно за приспиването е да предлагате и различни места и начини. Причината е отново сформирането на силни асоциации за сън. Те могат да се появят след 4-я месец, но ако още от самото начало приспивате бебето по различни начини и на различни места през деня, това ще намали значително възможността то да си хареса само един определен до такава степен, че да нарушава съня му. Тук ще вмъкна, че първите месеци водещо е храненето и е напълно нормално бебето да заспива по време на хранене или дори да придремва на гърда, така че не се тревожете за това.

Все пак може да предложите един път съня да е в количка на разходка или в слинг, друг път на леглото до вас, върху вас, докато го носите и гушкате и поне веднъж на ден, когато виждате, че бебето е спокойно, опитвайте да го сложите будно в кошарата и да го приспите там. Всичко това ще ви е от голяма помощ, когато един ден решите да учите бебето да заспива само.

И наред с предните съвети, още от първия ден си създайте добра рутина преди всеки сън! Тя е изключително важна, особено с напредването на възрастта. За да може детето да се успокои, отпусне и да се подготви за сън. С времето детето ще запомни стъпките на този ритуал и ще ги разпознава, така ще знае, че следва сън. Ето защо е необходимо рутината да е еднаква и с еднаква последователност всеки ден. В първите месеци е необходимо буквално 5 мин. да поносите и погушкате бебето, за да се успокои. След 3-я мес е добре рутината да е 10 мин през деня и 15-20 вечерта. Като откриете какво се харесва от детето, може дълго време да сте с тази рутина и вече към 1,5-2 год да я увеличите на поне 30 мин, защото тогава децата са много активни и имат нужда от повече време за успокоение.

 

И нещо за по-големите…

 

След регресията в 4-я мес. вече нищо не е същото. Дори да сте имали спящо бебе, след това не е сигурно, че ще е така. Регресията силно се отразява на навиците и качеството на съня. А не след дълго идва и прехода към три дремки и общо взето тези месеци са малко сложни от към изграждане на ритъма на деня, будуването и дремките. Бебетата са доста неспокойни като цяло и често точно тогава се заформят първите асоциации за сън. След като бебето окончателно премине на три дремки, лека по лека се нормализират нещата.  Може да се ориентирате по таблиците с норми за будуване и сън(ще намерите такива и на моята страница), но запомнете, че те са препоръчителни. Всяко дете си има индивидуални норми.

Това, което е добре да правите, за да не се стига до големи смущения в съня, е да увеличавате по малко интервалите на будуване на всеки 2-3 седмици и да внимавате да няма повече дневен сън, който да краде от нощния. Следете за това особено, когато наближава отпадане на дневна дрямка. Винаги се водим по състоянието на детето, в какво настроение е към края на будуването и след сън, и как заспива.

Когато детето се научи да прави нови неща като обръщане, пълзене, изправяне и прохождане, отделяйте много време за упражнения за тези умения в активното будуване. Тренирайте ги постоянно, за да може добре да ги усвоява, тъй като в началото те също ще влияят на съня. Въпреки, че не препоръчвам да се играе в кошарата, в тези периоди може да отделите 10-15 мин преди сън и да оставите бебето да прави новия навик там и след това да го приспивате.

И не на последно място искам да ви кажа да се наслаждавате на всеки момент с вашето мъниче, да слушате вътрешния си глас, защото вие знаете винаги най-добре от какво има нужда то. Дори на моменти да ви се струва много трудно или да се чувствате зле, знайте, че всичко ще бъде наред, времето лети и порастват много бързо!

 

Ако все пак се нуждаете от съвет или помощ, може да сe свържете с мен. Ако мислите, че ще ви трябва подкрепа в работата върху съня, ще извървим този път заедно. Първият ни разговор винаги е безплатен!

Може да ме намерите във Facebook на „Мантра за сън“, в Instagram на „mantra.za.san”  и за Viber и Whatsapp-0034641424050