Новородените растат и се променят буквално с часове и много младите родители се притесняват дали ще справят достатъчно добре с всеки етап от развитието им. Затова в следващите редове ще ви предложим удобен, бърз наръчник как да направите добра подготовка за захранване на бебето. Няма място за тревоги, това няма да ви отнеме много време, така че прочетете указанията спокойно и ги следвайте стъпка по стъпка.

Кога е време за подготовка за захранване на бебето

За да можете да захраните бебето с твърди храни, трябва то да е достатъчно пораснало. И тъй като всяко дете се развива с различна скорост, ето списък с нещата, които то трябва може да прави, преди да започнете:

·         Да седи стабилно само или с опора

·         Да контролира добре главата си

·         Да отваря уста, когато му предлагате храна

·         Да поглъща, вместо да плюе навън

·         Да може да поднася предмети към устата си

·         Да се опитва да хване с ръка малки предмети

Обикновено това се случва в петия или шестия месец. Когато видите, че вашето мъниче може всичко това, ще ви трябват само няколко дни да направите подготовка за захранване на бебето си.

Не бързайте, захранването не е нищо спешно. Отделете спокойно от времето си, за да направите наистина добра подготовка за захранване на бебето, което е наистина важно за вашето спокойствие, за успеха на начинанието и дори за предотвратяването на евентуални проблеми. Колкото по-комфортно се чувствате и вие, и бебето, толкова по-лесно, приятно и безпроблемно ще протече захранването.

Консултирайте се със своя педиатър

Първата ви важна стъпка е да се консултирате със своя педиатър. Тъй като следи развитието на детето ви, той може да ви даде конкретни насоки дали е дошъл моментът, как да захраните, дали има храни, които да избягвате точно при вашето дете и т.н. Много майки разчитат само на съвети от приятелки или от интернет, но това може наистина да създаде опасности за здравето на детето.

Подгответе нужните аксесоари

След като и вашият лекар потвърди, че моментът е подходящ, продължете своята подготовка за захранване на бебето с едно посещение в магазин или онлайн пазаруване. Звучи приятно, нали? И наистина е!

Има няколко важни вещи, от които ще имате нужда, за да създадете удобство и безопасност за детето, а и за самите вас. Ето списък, който да следвате.

Купички и чинийки за хранене

От гледна точка на хигиената, най-добре е бебето да има свои лични съдове и прибори, които да използвате само за него. Тук вариантите са много, но най-важно е съдовете да са здрави, от качествен материал, лесни за измиване (проверете дали е подходяща за съдомиялна, ако трябва). Може да имат и по няколко отделения за различни храни, ако ви допада идеята да поднасяте цветни, забавни и лесни за разграничаване ястия пред детето.

Имайте предвид, че детето вероятно ще бута често своята купичка, така че някои родители предпочитат да изберат съдове с вакуумно залепване към плота за повече удобство.

Ако обичате да мислите крачка напред, изберете съдове с капаци, които ще ви помогнат не само по-лесно да съхранявате останалата храна, но и да я носите със себе си, когато сте навън или на гости.

Прибори за хранене

В началото ще ви трябва само лъжичка. Бебешките лъжички за хранене са по-малки и понякога имат специална форма за още по-голямо удобство. Често са изработени от силикон, за да не нараняват детето.

Ако ви е трудно да изберете, можете да разчитате на някой от готовите детски комплекти за хранене в Tediko.bg, които са не само стилни, но и напълно съобразени с нуждите на бебето, и изработени високо качество

Столче за хранене

Добрата подготовка за захранване на бебето включва и столче за хранене. Видовете столчета са наистина много, но в нашия каталог сме подбрали само качествени, функционални и безопасни модели. Винаги можете да разчитате и на адекватен съвет от специалистите на Tediko, които ще ви помогнат да изберете най-подходящото за вас.

Лигавници

Вероятно вече имате лигавници, особено ако храните бебето с биберон. Но за хранене с твърда храна може да изберете специални силиконови лигавници с джобче, в което да пада изпуснатата храна. Те са меки и се почистват много по-бързо и лесно, без да се налага пране и сушене.

Уред за готвене и затопляне на бебешка храна

Приготвянето на храната за бебето може да отнеме доста време: за него трябва да готвите отделно, по различни от семейните рецепти, с различни технологии, а в началото ще се налага и да пасирате всичко. Затова препоръчваме при подготовка за захранване на бебето да се снабдите със специален уред за готвене на бебешка храна. В тях може да се готви на пара, да се пасира и дори да се затопля отново храна до подходяща температура, без да се налага да стоите дълго пред печката. Този тип уреди често са автоматизирани, така че за да сготвите здравословни и разнообразни ястия, е достатъчно просто да сложите продуктите и да настроите програмата. Уредът ще свърши всичко сам, като понякога има възможност да зададете точен краен час на готвенето и когато се приберете от разходка, у дома да ви чака готов топъл обяд или вечеря за бебето.

Ако искате да направите наистина адекватна подготовка за захранване на бебето, разпитайте нашите консултанти за всички продукти, които харесате в каталога на Tediko. Така ще научите малките подробности за тях и ще направите наистина добър избор за вашето дете и вашия начин на живот.