Факт е, че пазарът на бебешки стоки прелива от предложения за разнообразни продукти. Младите майки често не знаят дори какво е предназначението на някои от тях и им е трудно да преценят дали биха били полезни за тях. Затова тук ще поговорим за така нареченото бебешко гнездо – ще ви разкажем какво представлява и как се използва, за да можете по-лесно да прецените доколко и как би било удобно за вашето бебе и вашето ежедневие.

Какво е бебешко гнездо

В същността си всяко бебешко гнездо е преносимо, меко бебешко легълце. То има размер почти колкото количка, за да можете да сложите вашето мъниче да лежи удобно в него. Бебешкото гнездо има мека подложка, която служи за матрак, и удобен борд, който пречи детето да се претърколи. Понякога има и мек, широк колан, който минава през коремчето на бебето за по-голяма сигурност. В едно бебешко гнездо детето може да спи, почива и играе от първия си ден докато стане на 7-8 месеца, като през цялото време е удобно и напълно безопасно.

За какво може да ви послужи едно бебешко гнездо

Ключовата дума за всяко бебешко гнездо е „мобилност“. То е леко, малко и лесно за пренасяне. Така ви позволява да държите бебето близо до себе си, където и да сте, без да се налага във всяка стая да имате кошара или легълце. Можете да го разнасяте от стая в стая у дома и да го поставяте на дивана, на леглото, на масата, на пода или на двора, докато вие вършите ежедневните си дейности.

Можете да го сложите на спалнята до вас и да подремнете заедно с бебето следобед с пълното спокойствие, че то няма да падне, а вие няма да скачате, ако има нужда от вас.

Вземете бебешко гнездо, когато отивате на гости, на почивка, на празник или на открито. То обикновено има чанта за пренасяне, така че ще имате сигурно, удобно, лесно за инсталиране местенце за дрямка и игри.

Какви са предимствата на бебешкото гнездо

Освен мобилността и комфорта, който носи със себе си, гнездото има и други предимства, които много майки обичат.

На първо място, миниатюрното наглед бебешко гнездо е изключително удобно за новороденото, което се чувства много по-защитено и уютно в по-малки пространства. Бордът е близо до него и му дава приятно усещане за сигурност, като в същото време е мек и не може да го нарани. Родителите споделят, че често децата се чувстват по-спокойни в него, отколкото в големите си креватчета.

Второ, то е много лесно за поддържане – калъфът обикновено се сваля и се пере в пералнята. Това е перфектен, бърз начин да поддържате отлична хигиена за детето.

Голяма част от моделите бебешко гнездо имат регулируема обиколна възглавница, която позволява да коригирате размерите на легълцето. Така то расте заедно с бебчето и продължава да е удобно през цялото време.

Някои модели бебешко гнездо са комбинирани с бебешка гимнастика, което ги прави още по-функционални и забавни.

Много ползи за детето може до донесе и специалното бебешко гнездо против рефлукс. То е създадено така, че да позволява гръбчето да стои леко изправено, за да помогне при дихателни или храносмилателни проблеми на детето.

Правила за използване на бебешко легло

Факт е, че всяко бебешко гнездо осигурява максимална безопасност за детето. И все пак имайте предвид, че не е предназначено за нощен сън. Препоръчително е детето да спи в него, само когато можете да го наблюдавате.

Ако новороденото случайно притисне лице към обиколната възглавница, обърнете главичката му. Макар че бордовете на всяко бебешко гнездо са леки и дишащи, все пак е добре да отстраните всякакъв риск.

Слагайте бебето да спи по гръб. Ако си играе по корем, стойте близо до него.

За предпочитане е да не покривате бебето в гнездото, нито да слагате допълнителни чаршафи под него. Не оставяйте и играчки, докато спи.

Къде да намерите качествено бебешко гнездо

В каталога на онлайн магазид за бебешки и детски стоки Tediko разполагаме с подбрана селекция качествени бебешки гнезда на доказани марки като Doomoo, Baby Matex, Lorelli, Mamas&Papas и др. Разгледайте ги внимателно и подберете онова, което отговаря най-добре на начина ви на живот и на бюджета ви. Ако имате въпроси относно моделите, не се колебайте да ни попитате.