Прощъпулник, престъпулка, преходница, прохождана – това са различните имена на един и същ стар български обичай, свързан с прохождането на детенцето. Както всички семейни ритуали, и той отбелязва важно събитие в живота на човека – да стъпи сам на краката си, да започне да става самостоятелен. Защо и как се прави прощъпулник, ще ви разкажем в следващите редове и ще ви дадем указания, които стъпка по стъпка ще ви преведат през организирането и празнуването на празника.

Кога се прави прощъпулник

Точното време за прощъпулник е… когато го изберете вие. Има едно задължително условие: детето да може да ходи стабилно, без помощ. Конкретният ден е по ваш избор, но се предпочита да е в понеделник, сряда или неделя, които по традиция се считат за хубави дни. Прави се най-често у дома, за да е по-удобно и за вас, и за детето.

Защо се прави прощъпулник

От една страна, прохождането на детето се използва, за да му наречете лек път през живота. От друга, ритуалите имат задачата също така да предрекат с каква професия ще се захване детето, когато порасне.

Как се прави прощъпулник – стъпка по стъпка

1.       Изберете ден

След като видите, че детето ви вече може да ходи, изберете близка, удобна за вас дата за празника. Вероятно ще ви е най-удобно в неделя, който е почивен ден за гостите ви, а и вие ще имате достатъчно време да приготвите всичко.

2.       Поканете гости

Прощъпулник обикновено се прави в тесен кръг – баби и дядовци, близки роднини и приятели. Направете си списък, ако е нужно, и се обадете на гостите, за да ги поканите.

3.       Подгответе празника

Основната част от ритуалите в прощъпулника са свързани с доста вещи.

·         Платно за прохождане

Трябва да имате дълго, бяло платно или чаршаф – пътеката, по която ще тръгне детето. Достатъчно е да е дълга 2-3 метра. Тя символизира лекия път в живота му. Някои майки предпочитат то да е изрисувано с името на детето, датата на празника, различни пожелания. Подобни платна не са задължителни, но могат да останат хубав спомен.

·         Предмети за избор на професия

Трябва да приготвите вещи, които да символизират различни професии. Какъв ще е броят им и какво ще символизират зависи изцяло от вас, вашето въображение и наричанията, които искате да направите на детето. Например:

Карта – пътешественик, екскурзовод

Гребен – фризьор

Самолетче – пилот

Термометър – лекар

Топка – футболист

Книга – учен, писател

Мишка/клавиатура – компютърен специалист

Калкулатор – счетоводител, финансист

Банкнота/портфейл – банкер

Четка – художник

Черпак – готвач

Тетрадка/химикалка – учител

Макара – шивач, дизайнер

За предпочитане е детето да не е виждало нито един от предметите, за да не наклоните везните на съдбата. Можете да си запишете на лист кой предмет за какво е наречен, ако се тревожите, че ще ги забравите.

·         Пита за прощъпулник

Ритуалната пита заема важно място в прощъпулника – тя ще се търкулне по пътечката пред детето, за да го увлече и да го отведе до подредените предмети, сред които да избира. Най-добре е да я замесите сами, но можете, разбира се, да я поръчате. Питата трябва да е с хубава, кръгла форма, за да се търкулне по цялото платно. Трябва да е цяла, не на отделни парчета, за да не се разпадне. Украсата на питата обикновено е крачета – можете да ги направите от тесто или да отпечатате стъпалата на детето върху тестото.

·         Почерпка за гостите

Добре е да подготвите и почерпка за гостите – обикновено се предлагат сладки храни, та да е сладък живота на мъника. Напазарувайте и пригответе всичко от предния ден.

·         Украса

Можете да украсите стаята с балони, надписи и други украси по ваш избор. Пригответе всичко предварително, за да украсите в деня на прощъпулника бързо и лесно.

·         Подредбата

Преди да дойдат гостите, подредете всички предмети на ниска масичка или стол, така че детето да може спокойно да вижда и да стига до всеки един от тях. Пред масичката разпънете платното така, че да води към нея като пътека. Не пускайте детето тук, преди да дойде време за ритуала. Сложете и трапеза за гостите.

4.       Празнувайте!

Когато дойде денят и гостите пристигнат, дайте на някой бърз и пъргав човек питата, за да обиколи с нея дома – та да е чевръсто, здраво и щастливо детето. Сложете мъника в началото на платното, като всички застанат зад него. Търкулнете питата пред крачетата му към масичката и го подканете да тръгне след нея. Когато стигне до вещите, то ще избере една от тях – първата, която хване, ще е знак за бъдещата му професия.

След това разчупете питата. Дайте първата хапка на детето, като го наречете да е здраво и да има лек път. След това раздайте на всеки гост поотделно, като добавите мед и сирене. Той трябва да ви остави пара, да подскочи или да потича из стаята, без да се спъва, та да нарече детето да минава през живота без препятствия и спънки. Гостите могат също да носят подаръчета на детето – подходящи са например играчки за бутане, буйки, колела за баланс и др.

Пожелаваме ви хубав и весел празник!