Ето, че вече 365 дни се радвате на безмерното щастие да живеете с това малко, прекрасно същество, което промени живота ви и го направи още по-хубав! Първият рожден ден на детето е ново, вълнуващо и толкова радостно събитие, че със сигурност искате да го споделите с всички. И да бъде перфектно, разбира се! Но как се организира първи рожден ден на мъниче, което се разплаква внезапно, спи по няколко пъти на ден и не разбира от празници? Има ли начин да направите така, че тържеството да мине гладко и да бъде наистина прекрасно?

Като специалисти по деца, ние сме ви приготвили план с 10 стъпки, които да следвате и които ви гарантират, че ще направите всичко, което зависи от вас. Прочетете ги.

1. Направете списък с гостите

Бебето на една годинка все още не си играе с деца, така че можете да се насладите да направите тържество с размах, какъвто сами изберете. Все пак внимавайте, твърде многото хора и шумотевица може да стреснат и изнервят детето. Препоръчително е да организирате първи рожден ден в тесен семеен кръг. Ако все пак държите да има повече гости, можете просто да следите колко ще понесе мъничето и когато започне да нервничи, любезно да обясните ситуацията и да го изведете от тържеството. Не се безпокойте, всички рождени дни са пред вас и то ще има възможността да им се наслади осъзнато по-нататък.

2. Планирайте времето

Всяко бебе има свой собствен режим на сън и бодърстване и ще трябва да съобразите тържеството с него. Например, ако детето става нервно следобед, направете първия рожден ден сутринта. Съобразете се с периода, в който остава будно, и не планирайте парти, което продължава повече от два часа, ако държите рожденикът да остане в него през цялото време.

Ако нещо с детето все пак не върви по план в самия празничен ден, не се тревожете – гостите ви ще разберат, ще ви изчакат или ще извинят отсъствието ви, ако е нужно. Най-важното е мъничето да е спокойно и радостно.

3. Изберете безопасно място

Ако правите тържеството у дома, едва ли ще имате проблеми с безопасността за детето. Но ако смятате да сте навън, уверете се, че мястото е подходящо за деца, особено ако имате малки гостенчета. За вашето дете може да е добър вариант да носите със себе си сгъваема кошара, където да го оставите да си почине или поиграе на спокойствие. 

4. Изпратете покани

Сега е моментът да поканите гостите. Обадете им се или им изпратете покани – виртуални или на хартия. Освободете въображението си и се насладете да го направите по начин, който ви доставя удоволствие. Не пропускайте да зададете начален и краен час, за да сте сигурни, че сте се съобразили с режима на детето.

5. Изберете тема

Ако имате тема за важния първи рожден ден, може да ви е много по-лесно да го планирате и да изберете украси и активности. Изберете любим герой, горски или морски мотиви или друго, което би донесло още повече настроение в празника. Може да добавите и малки костюми за рожденика и гостенчетата, ако има как да го направите.

6. Торта. Или две?

Време е за тортата. Имайте предвид, че повечето сладкарски къщи ще могат да ви включат в графика си едва след няколко седмици. Ако я правите у дома, нека е в деня преди тържеството.

Можете да осигурите забавно преживяване за детето, ако му поръчате отделна малка торта, в която да му дадете възможност да рови и хапва с ръце, а на гостите да сервирате от друга, по-голяма.

7. Помислете за фотограф

Ако искате да ангажирате професионален фотограф за първи рожден ден, също ще трябва да го направите седмици по-рано. Но може би имате приятел или близък, който би се нагърбил със задачата да дебне всички весели моменти с фотоапарата? В такъв случай говорете с него, за да сте сигурни, че е съгласен. Разбира се, по време на самото парти можете да подканите гостите си също да правят снимки. Колкото повече спомени, толкова по-добре, нали?

8. Осигурете си помощници

В деня на празника ще трябва да украсявате и приготвяте трапезата, да се грижите за комфорта на гостите, като в същото време продължавате да гледате детето си и да внимавате всичко с него да е наред. Ако си осигурите помощници, със сигурност ще сте много по-спокойни. Сами решете дали ще се занимават с детето, с подготовката или с гостите, а вие се отпуснете и се порадвайте от сърце на първия рожден ден на мъничето си.

9. Намерете ярки, забавни декорации

Бебетата се впечатляват от шарени, блестящи и движещи се предмети. Намерете такива украси, с които да го зарадвате – балони, лентички, плюшени играчки.

10. Обмислете какво ще сервирате

Първият рожден ден ще продължи само няколко часа, но все пак на масата трябва да имате почерпка преди тортата. Не е нужно да е нещо грандиозно, по-скоро изберете нещо лесно за похапване като парти хапки и сандвичи, плодове, сладки, соленки, мъфини и др. Заложете на празничния вид и сервирайте красиво.

И няколко последни идеи за първи рожден ден

·         Направете отливка на крачето или ръчичката на детето за спомен.

·         Помислете за малки подаръчета за гостите.

·         Направете книга, в която гостите да впишат пожеланията си за бебето и която да запазите за спомен.

Остава ви само да дочакате вълнуващия ден и да прекарате истински незабравим празник.