Когато дойде време да пазарувате за бебето, ще се изумите колко много и различни бебешки стоки се продават в магазините. Ясно е, че трябва да имате бебешко легло, дрешки, пеленки, но има ли полза от всички допълнителни вещи, които ви се предлагат? Ние вече говорихме за нуждата от бебешко гнездо, но този път искаме да помислим заедно за ползата от бебешка люлка или шезлонг. Каква работа точно върши, дали има смисъл да го имате – прочетете в следващите редове.

Какво е бебешка люлка и бебешки шезлонг

Бебешки шезлонг е удобна, преносима седалка в полулегнало положение и с колани, където бебето може да лежи на безопасно място, да наблюдава наоколо, да се люлее от собствените си движения или вие да го люлеете с побутване. Някои модели имат и играчки, музика, вибрация за допълнително забавление или успокояване на детето, възможност за регулиране на наклона на облегалката, управление чрез мобилно приложение или дистанционно.

Бебешка люлка е подобен уред, но може да люлее детето автоматично, след като го включите в електрическата мрежа. Според модела може да се люлее напред-назад, настрани или да вибрират.

Люлките и шезлонгите обикновено са предназначени за деца от първия им ден до около 10-12-месечна възраст (до 9 кг тегло).  

За какво може да послужат

Ясно е, че нито шезлонгът, нито люлката са вещи от първа необходимост за отглеждането на бебето. Но те със сигурност могат да облекчат ежедневието ви, като ви дадат удобната възможност да имате безопасно място, където да оставите бебето да се забавлява за известно време, или удобен начин да го приспите, вместо да го носите на ръце. Освен това можете да ги носите със себе си от стая в стая и дори на открито, за още по-голямо удобство.

6 важни въпроса за бебешка люлка или бебешки шезлонг

И така, трябва ли да имате бебешка люлка или бебешки шезлонг? Няма еднозначен отговор. За да ви е по-лесно да прецените собствените си нужди, просто си отговорете на следващите 6 въпроса.

1.       Ще имате ли достатъчно помощ

Новородените бебета обичат някой да ги държи. Някои от тях настояват да са по цели дни в ръцете ви. Това може да е доста натоварващо за вас – не само за мускулите на ръцете ви, но и за психиката ви, тъй като може да ви е трудно да намерите време за ежедневните си дейности или за почивка. Ако няма да има кой да ви помага през деня, една преносима бебешка люлка би била голяма помощ – ако там детето се чувства добре, може да стои в стаята при вас и да не търси вниманието ви поне докато сготвите или полегнете за кратка почивка.

2.       Ще имате ли достатъчно място

Една бебешка люлка не заема чак толкова много място, но в съвременните малки жилища може да се окаже трудно да намерите къде да стои по цял ден, особено като се има предвид, че ще трябва да е близо и до контакт. Така че огледайте предварително размерите на люлката, която ви допада, и преценете дали има къде да я сложите.

Ако търсите по-компактен вариант, вземете си шезлонг – те са по-малки, по-леки и по-лесни за пренасяне. Можете да откриете също така сгъваеми люлки, които да не заемат място, когато не се използват.

3.       Искате ли детето да заспива в люлката

Ако искате да получите помощ при приспиването на детето, за да не го люлеете на ръце часове наред, непременно изпробвайте електрическа бебешка люлка. Не забравяйте обаче, че люлките и шезлонгите са само за успокояване на бебето. Пренасяйте го в леглото му веднага щом заспи дълбоко.

4.       Неспокойно ли е бебето

Ако бебето вече е тук и познавате достатъчно добре нуждите му, може да сте по-уверени, че имате нужда от бебешка люлка или бебешки шезлонг. Те са много полезни, когато детето има силни колики или е неспокойно. Много  родители гледат на тях като на спасение в ежедневието си, тъй като децата им се успокояват и се забавляват добре, докато седят на седалката.

5.       Допада ли на бебето

Факт е, че някои бебета не си падат особено по люлките, други – по шезлонгите. Но няма как да узнаете това, докато не пробвате. Можете да опитате първо да сложите детето на люлка на ваши познати, за да прецените дали му харесва. И все пак имайте предвид, че може да се чувства добре на друг модел, с друг начина на люлеене и играчки. Така или иначе, по този въпрос ще се наложи да рискувате. Но вероятността да намерите удобно място на детето и малко спокойствие за себе си не е за подценяване. А и винаги можете да продадете люлката по-късно или да я подарите на близки с бебе.

6.       Имате ли подходящ бюджет

Разходите около бебето може да се окажат натоварващи за бюджета ви, така че помислете дали и колко можете да отделите за бебешка люлка или бебешки шезлонг. Електрическите люлки обикновено са по-скъпи от шезлонгите, но цените варират в големи граници според възможностите за движение и забавления на уредите. Можете да потърсите и комбиниран уред люлка и столче за хранене, за да намалите разходите си на половина.

Ако вече сте обмислили всичко, значи знаете дали имате нужда от люлка или шезлонг. Остава да изберете марка и модел според функциите, които търсите, и бюджета си. Разгледайте каталога на Тедико с бебешки люлки и шезлонги, предлагаме всякакви варианти на страхотни цени.