Детето ви взима телефона ви и имитира, че говори по него, дори когато все още не казва нито една ясна дума. Бърка в тенджерата в детската си кухня, докато вие готвите. Сяда на столчето и се преструва, че кара автомобил. Познато ли ви е? Всички деца правят подобни неща, а специалистите ги наричат ролеви игри. Защо ролевите игри са важни и как да стимулирате детето да ги играе – прочетете нататък.

 

Какво е ролева игра

Както вероятно се досетихте, психолозите наричат ролеви игри онези, в които децата (и възрастните, впрочем) играят определена роля и създават история около нея. Според ролята, играта може да е няколко вида.

 

Професия

Децата обичат да играя на лекари, учители, полицаи, пожарникари, готвачи, продавачи в магазин – професии, с които се сблъскват и смятат за привлекателни. Неслучайно от ранна възраст те избират какви ще станат, като пораснат, макар че е нормално интересите им да се сменят с времето. Тези игри ги учат на емпатия.

Janod Лекарско куфарче

 

Goki Касов апарат с манивела и звънец

 

Приказка/филм

Малчуганите може също така да обичат да влизат под кожата на динозавър, принцеса, супергерой, приказен или анимационен герой. Тези игри ги учат да различават лошото от доброто.

Goki Моята ферма

 

Ситуация от реалния живот

Децата може да разиграват реална ситуация – например да разпъват палатки в хола, да обзавеждат къща за кукли, да хранят плюшена играчка, да ходят на измислен ресторант, да се гримират или да поправят кранчето в банята… Така те се учат на социално поведение и умения за комуникация.

Janod Голяма кухня Happy Day

Janod Чантичка с тоалетни принадлежности Little Miss

 

Защо ролевите игри са важни за децата

Участието в такива въображаеми ситуации е изключително полезно за малчуганите. Ето защо.

 

Провокират въображението и креативността

Ролевите игри нямат правила. И въпреки че са до голяма степен подражателни, те дават огромно поле за изява на въображението на детето. То имитира нужните инструменти с подръчни средства, измисля ситуацията и я развива в процеса на играта. Така се учи не само да разрешава проблеми, но и да бъде креативно.

Обогатяват речниковия запас

Децата учат много бързо нови думи и когато са заинтригувани от определена роля, те овладяват специфичния речник около нея. Думи като „двигател“, „шпатула“, „отвертка“, „стетоскоп“ влизат естествено в активния им речник, а ролевите игри им дават възможността да ги използват реално. Така малчуганите се учат да предават мислите и идеите си, като подбират правилните думи, но и да слушат внимателно събеседника си. Това им дава увереност в комуникацията.

 

Развиват социални и емоционални умения

Ролевите игри изискват взаимодействие с другите. Ако детето играе с приятел или родител, обикновено то избира да бъде героя, когото харесва. Ако играе само, то често изпълнява всяка роля в измислената от него ситуация. Това развива своята емпатия, способността си да разбира постъпките на другите, като се поставя на тяхно място.

В играта си с другите детето се научава и да разрешава конфликти, които може да са свързани с разпределението на ролите, с подробностите около ситуацията, правилата на играта и т.н. Това е полезното умение за работа в екип.

Освен всичко останало, временното „излизане от своята кожа“ има успокояващ ефект върху детето и му помага да намали стреса. Може също така да ви помогне да разберете как се чувства детето и какво се случва с него, тъй като то е по-склонно да споделя от името на героя си.

Модерна дървена къща за кукли - Къщата на Доти Kidkraft

 

Подпомагат физическото развитие

Въпреки много играчки за ролеви игри, които можете да имате, самите игри всъщност изискват и физическа активност – пожарникарите тичат да спасяват, гримьорите трябва да имат точна ръка. Този аспект също не е за подценяване.

 

Как да насърчите детето да играе ролеви игри

Не е никак трудно. Ето няколко прости неща, които можете да направите.

  • Купувайте играчки за ролеви игри. Подберете ги според естествения интерес на детето към момента. Можете да предлагате нови, но не насилвайте, а се опитвайте да заинтригувате. Не се тревожете, интересите му ще се сменят достатъчно често, а понякога дори ще се връщат назад. Така то ще опознае по естествен начин света и ще го направи наистина добре.
  • Осигурете безопасно място за игра, качествени и безопасни играчки. Така ще дадете възможност на детето да влезе изцяло в образа, без да се тревожи (нито то, нито вие).
  • Насърчавайте игрите, като участвате в тях като някой от героите в ситуацията. Освободете се от ограниченията си, обличайте костюми, преправяйте си гласа, погрижете се играта да е истинска за вас, защото за детето всъщност е.
  • Четете приказки и гледайте филмчета заедно, за да можете да обсъждате постъпките и ситуациите в тях, а и да пресътворявате правилно героите.

И когато дойде време за нови интересни играчки, не забравяйте, че в ТЕДИКО винаги предлагаме невероятен избор от подбрани продукти и специални оферти. Свържете се с нашите консултанти при нужда.