В забързаната ни дигитална ера все по-рядко се сещаме за игрите от детството – бавните игри, които играехме часове наред, очи в очи и рамо до рамо на масата в кухнята. Онези, които са създадени и играни от хората буквално хилядолетия наред и които сякаш са на път да изчезнат. Отмина ли наистина времето на класическите настолни игри със зарчета, пионки и пулове? Наистина ли е същото да играем на дама, „Не се сърди, човече“, домино, шах онлайн?

Специалистите по детска и семейна психология твърдят, че няма нищо по-хубаво от това да прекарваме повече време с децата около масата за настолни игри. Те намират в това поне 5 важни ползи, които правят цялото семейство по-щастливо, по-сплотено и дори по-интелигентно. Ето кои са те.

Комплект от 18 класически настолни игри Tooky toy

 

Колко са важни игрите за децата… и за възрастните

Всички знаем колко важни са игрите в развитието на децата. Те им помагат да опознаят света, да се научат да боравят с него, да градят социални умения и емпатия, да разтоварят стреса и да бъдат по-щастливи. Същото, впрочем, важи и за възрастните – докато играем настолни игри, ние също упражняваме ума си, стимулираме креативността и съчувствието. И всички заедно укрепваме връзките помежду си.

Janod Игра за сръчност - Акробат

 

Настолни игри – неусетно образование

Има много настолни игри, които са образователни за децата. Различните видове са подходящи за различни възрасти и обучения – от детската градина до края на училището. Има настолни игри за най-малките, в които те се учат на цветове и форми, числа и букви, развиват паметта и фината си моторика. Игрите за по-големите могат да включват запомняне на факти в различни научни области, упражняване на сръчност и умения и т.н. И всичко това – в забавна и увлекателна форма, с естествен стремеж за научаване на още и още, за да постигнат победа.

Janod Балансна игра Фламинго Zigolos

 

Упражнение по сплотяване

Но една от най-важните характеристики на семейните занимания с настолни игри е, че ни правят далеч по-сплотени. Забавлението е важен и решаващ аспект при създаването на спойка между хората, особено в днешното подрастващо поколение. Семейните настолни игри са практичен и приятен начин незабележимо между нас да се развият усещане за сътрудничество и единство. Ето защо всяка минута в игри заедно е безценна както за всеки член на семейството поотделно, така и за всички ни заедно.

Janod Игра с пантомима Master Mime

 

Време за радост и смях

Обичта, която изпитваме един към друг, ни кара да се наслаждаваме на времето си заедно. Но в днешното забързано и дигитално ежедневие все по-често търсим почивка пред телевизора или телефона, докато общуваме с хора извън дома си. А класическите настолни игри ни дават безценния шанс да прекараме време заедно, докато се гледаме в очите, говорим на живо, опознаваме се и се забавляваме. Това са моментите, в които можем да видим себе си през очите на близките си, да ги опознаем още по-добре, да се сработваме и да се забавляваме заедно. И не на последно място, да се отпуснем сред любимите си хора, да забравим за проблемите на ежедневието и да създаваме красиви спомени. И това важи с пълна сила и за децата, които и без това изразяват най-лесно себе си в игра.

Viga toys Не се сърди човече - дървена образователна играчка

 

Бюджетно забавление

Не на последно място, интересните настолни игри позволяват да прекараме времето си по приятен начин, без да влагаме голям бюджет – едно семейно посещение на кино или ресторант със сигурност е доста по-скъпо. При това можем да играем една и съща игра толкова пъти и толкова време, колкото пожелаем, без да правим допълнителни разходи в дългите зимни вечери или горещи летни следобеди.

Janod Игра на гъската Carrousel

 

Колко и какви настолни игри да играете у дома

Няма правило! Домино или „Монополи“, шашки или „Змии и стълби“, балансна кула или микадо – играйте игра, която всички харесвате, толкова често и толкова дълго, колкото ви е приятно. Разбира се, трябва да се съобразите и с възрастта на децата, тъй като в многообразието от настолни игри има видове, които може да се окажат непосилни за възможностите им към момента.

Добра идея е да си създадете традиция за вечер или следобед на игрите – в който ден от седмицата ви е удобно. Очакването на специалната вечер ще ви даде още повече теми за разговор и вълнение у дома.

В приятни настолни игри могат да се превърнат и най-обикновените детски играчки като конструктори, пъзели, книги-игри, с които да се занимавате заедно.

Не пропускайте да разгледате огромното разнообразие от качествени и интересни настолни игри, които предлагаме в Тедико. Това са игри, които ще се превърнат в неизменна част от щастливото минало и забавното бъдеще на семейството ви.

Janod Конструктор от 20 части във формата на камък SWEET COCOON

Janod Магнитна книга - Принцеси

Janod Пъзел в куфар - Круиз

Goki Рицарски замък с топчета