Покупката на столче за кола е сред най-важните, които ще направите за своето бебе. Освен че трябва да отговаря на законовите изисквания, то трябва също така да бъде подходящо за възрастта и теглото на детето, както и да е монтирано правилно. Само тогава ще осигурите максимална защита и комфорт на мъничето по време на път.

Предоставяме ви повече информация за видовете столче за кола, която ще ви помогне да изберете най-подходящото за вас.

 

Законови изисквания към използването на столче за кола

Законът за движение по пътищата гласи, че всички деца трябва да пътуват със системи за обезопасяване на деца (столче за кола), ако тежат по-малко от 36 килограма и са по-ниски от 150 см. Целта на това изискване е да се осигури максимална безопасност на детето в автомобила, тъй като фабричните системи за сигурност са проектирани за възрастни пътници с доста по-голямо тегло и височина.

Cybex Стол за кола Anoris T i-Size Nautical Blue

Законът също така определя няколко групи столче за кола според възрастта и теглото на децата.

 

Видове столчета за кола според теглото и възрастта на детето

Европейското законодателство разделя видовете столче за кола в пет групи, според теглото на детето:

  • Група 0 – под 10 кг (до около 9 месеца). Това са „лежащи“ модели, при които бебето трябва да пътува с гръб към посоката на движение и които имат собствени колани.
  • Група 0+ – под 13 кг (до около 15 месеца). Тези модели също трябва да се монтират в обратна посока, но детето вече може да седи по-изправено. Отново използват предпазни колани от облегалката на самото столче.
  • Група I – между 9 и 18 кг (приблизително от 3 месеца до 4 години). Тази група също има облегалки със собствени колани. След 15 месеца детето вече може да пътува и с лице към движението.
  • Група II – между 15 и 21 кг (приблизително от 3 до 6 години)
  • Група III – между 22 и 36 кг (приблизително от 6 до 12 години). Тук столчето може да няма облегалка, а да представлява само седалка (бустер), която да повдига детето и то да се закопчава с колана на самия автомобил. За максимална безопасност е добре също така детето да е с височина над 125 см.

Cybex Стол за кола Cloud Z i-size Ferrari Silver Grey

Често производителите пускат на пазара по-практични модели столче за кола, които съчетават няколко различни групи и възрасти. Най-често това са:

  • За всички възрасти между 9 месеца и 12 години (9-36 кг)
  • За възраст между 15 месеца и 6 години (до 21 кг)
  • За възраст между 3 и 12 години (15-50 кг)

Кое столче за кола да изберете е въпрос на лично предпочитание. Ако се колебаете, допитайте се до консултантите в магазина, които винаги ще ви дадат насоки и съвет.

 

I-Size столче за кола

Истината е, че разделението на групите според теглото на детето не е най-подходящо. През 2013 година европейското законодателство въведе използването на столче за кола i-Size, което е базирано на височината на детето.

Стол за кола Swandoo Marie3 i-Size 360° (0-18 кг) Forest Fruits

Тези модели са предназначени да държат децата с лице назад за по-дълго – докато навършат поне 15 месеца. Така могат да намалят вероятността от смърт и нараняване при малки деца и малки бебета с до 90%. А специалистите твърдят, че дори след 15 месеца не трябва да бързате да обръщате седалката напред.

Можете да разгледате всички модели столче за кола i-Size ТУК.

Едно столче за кола I-Size също така осигурява по-добра защита от страничен удар и улеснява правилното монтиране. Причината е, че тези седалки използват база за монтиране Isofix. Ето какво трябва да знаете за нея.

 

Столче за кола с база Isofix

Базата Isofix е най-бързият, лесен и безопасен начин да превозвате детето си. Тя е създадена така, че да прикрепя детското столче за кола директно към рамата на автомобила, вместо да разчита на фабричния предпазен колан. За целта обаче самият автомобил трябва да има Isofix халки, за които да се прикача устройството.

База Base Z Cybex с Isofix

Базата има също така допълнителна котва или крак, които се закрепят за седалката и осигуряват още по-голяма стабилност на столчето. Този начин на монтаж осигурява 70% по-висока безопасност на детето в сравнение с обичайния.

Разгледайте характеристиките на столче за кола с Isofix ТУК.

И все пак не всички автомобили имат фабрични Isofix халки, така че проверете, преди да купите.

 

Цени и марки столчета за кола

Когато избирате столче за кола, ще се наложи, да се съобразите не само с възрастта на детето и търсеното ниво на безопасност, но и с бюджета си. Ето какво ще откриете в каталога на Тедико.

В бюджетния ценови диапазон до 200 лв. можем да предложим добри модели на марките Cybex, Kinder Kraft, Cossato. Това са столчета с голям възрастов диапазон, които се монтират с колана на автомобила.

Столче за кола Cosatto Ninja, Dragon Kingdom 15 кг - 36 кг

В средния ценови диапазон между 200 и 500 лв. ще откриете по-голямата част от моделите столче за кола, които предлагат добър баланс между качество, практичност и цена, както и широка възрастова група. Тук работят основно марките Maxi-Cosi, Cybex, Kinder Kraft, Cossato, които предлагат наистина добри и надеждни решения.

Cybex Стол за кола Solution G i-Fix Navy Blue

Във високия клас столчета за автомобил над 500 лв. можете да получите до 90% сигурност за детето при евентуален инцидент. Тук влизат столчетата i-Size и Isofix базите. Моделите са изключително функционални, някои предлагат 360-градусово завъртане на кошчето, други са съвместими с бебешки колички или могат да се използват като мобилни кошници за бебета. Това са седалки, които ще растат заедно с детето ви и през цялото време ще му осигуряват пълен комфорт и защита. Ще откриете предимно класни марки като Cybex, Britax Romer, Swandoo и др.

Cybex Стол за кола Pallas S Fix Soho Grey 9-36кг (Група 1,2,3) 2020

Столче за кола Britax Romer ADVANSAFIX IV R Група I/II/III (9-36кг) Cool Flow Blue

Ако имате колебания или въпроси при избора си, непременно се свържете с нашите консултанти, които са готови да отговорят на всичките ви въпроси.