Великден е на вратата ни – тези специални дни, когато имаме възможност да обърнем повече внимание на семейството си, да прекараме повече време заедно, да се забавляваме и да създаваме спомени. И, разбира се, всичко започва с боядисване на яйца с децата – какво по-забавно от това?

Не пропускайте да организирате семейно боядисване на яйца с децата, дори да са съвсем малки. От мига, в който могат да мажат боички с пръсти или да държат флумастер, те са готови да бъдат ваши малки помощници. Могат да творят красоти и да участват рамо до рамо с вас в най-красивите семейни празници.

Ето няколко страхотни идеи за боядисване на яйца с децата, без значение на каква възраст са.

Боядисване на яйца с децата и с пръсти

Дори най-малките пакостници биха постояли мирно, ако им позволите да топят пръстчета в боичките и да рисуват (или мажат, естествено) по яйцата. За да развиете фината им моторика, покажете им как да топят всяко пръстче в различен цвят и да правят черти, кръгчета и точки. И ги оставете да се развихрят, разбира се.

Рисуване с четки и боички

По-големите може да се зарадват на четка и боички. Така ще могат да нарисуват по-прецизни картинки – цветя, фигурки или просто пъстри петна по свой избор. За разкош може да поръсите с брокат.

Яйца с цветя от хартия

Кой е казал, че боядисване на яйца с децата означава да използвате само бои? За малчуганите от детската градина организирайте друг тип декорация. Нарежете от цветна хартия малки цветя или други фигурки и позволете на децата да ги залепят по вече боядисаните яйца. Можете да използвате сухо лепило.

Рисуване с флумастери

Под детските пръстчета боядисаните яйца могат да се превърнат в закачливи личица или картинки. Дайте на детето флумастрите и го оставете да рисува, каквото харесва и умее – усмихнати емоджита, животни, буквичките на мама и тати. Ще получите истински произведения на изкуството.

Декориране с тиксо

И още един вариант за боядисване на яйца с децата, в който няма да се цапате. Заредете се с цветно тиксо (има го във всяка книжарница) и оставете детето да реже лентички и да ги залепва. Тъй като яйцата са овални, може да се наложи да помогнете, за да се получи по-добър резултат.

Декориране със стикери

Вместо тиксо можете да използвате и стикери (дори временни татуировки) на великденска тематика или просто с любими герои и теми. Тук всяко дете на възраст над 3 години може да се справи съвсем само и да се забавлява. Все пак може да се наложи да му помогнете да отлепи стикерите от подложката и да му покажете как да ги държи, за да не се залепят краищата им един за друг, преди да стигнат до яйцето.

Правила при боядисване на яйца с децата

За да бъде семейното боядисване на яйца с децата наистина приятно, за да не превръщате забавлението и удоволствието в напрегнато преживяване за малчуганите, препоръчваме ви да следвате следните правила:

·         Ако се притеснявате, че ще изцапате цялата кухня, постелете на масата стара мушама или найлон, който после лесно да премахнете. Сложете на детето престилка и навийте ръкавите му.

·         Можете да дадете на детето да боядисва яйца от стиропор. Така няма да се тревожите, че ще ги счупи, а и то ще може да се радва на произведенията си наистина дълго, ако ги използвате за великденска украса на дома си.

·         При боядисване на яйца с децата помагайте, само когато наистина има нужда или е все още съвсем мъничко. Дайте необходимите материали на детето и го оставете да се справя само. През това време вие може да боядисвате останалите яйца, като си говорите и го наглеждате.

·         Ако искате семейното боядисване на яйца с децата да бъде истински сплотяващо преживяване, можете да украсявате заедно едно и също яйце. В такъв случай се погрижете да работите като екип, а не като ученик и учител, който дава наставления и се сърди, когато те не са спазени. Можете например да държите яйцето, докато детето лепи стикерите, и внимателно да го насочвате как да се справи. Заменете въпросите от типа „това защо го сложи тук“ с въпроси „а това къде да го сложим“. Така ще стимулирате въображението на детето и ще го накарате да се гордее, че умее нещо само.

А сега…. Сварете яйцата, подготвяйте работилничката и си направете много снимки за спомен!