Първите месеци с бебето текат неумолимо бързо, вашето мъниче сякаш всеки ден ви изненадва с ново умение. След като едва вчера се е научило да седи, днес вече се изправя на крачета, като се държи за решетката на кошарата или за ръба на дивана. Да, време е да проходи и има как да му помогнете – с много търпение, малко усилия и няколко подходящи проходилки или играчки за прохождане. Ето какво съветват специалистите на Tediko.

Кога е време бебето да проходи

Повечето деца могат самостоятелно да ходят около първия си рожден ден, но границата на този период е между 10 и 16 месеца. Така че не бързайте да учите детето да ходи и не му предлагайте играчки за прохождане, преди да е готово. Дори връстниците му вече да тичат, всяко дете се развива със свое темпо. Важно е да следите неговото собствено физическо и неврологично развитие, за да му помогнете по здравословен и полезен начин.

Преди да предложите помощ и играчки за прохождане, детето трябва да може да пълзи. Пълзенето има много разновидности – от класическото профучаване на четири крака със скоростта на светлината до странно приплъзване по дупе или по корем. Някои бебета изобщо не пълзят, но със сигурност могат да правят доста неща в седнало положение.

По някое време бебето ще се научи да се изправя и да се задържа с помощ на крачетата си. Постепенно ще може да остава в тази поза по-дълго време и дори ще опитва да се придвижва, като се държи за мебелите. Едва тогава неговите мускули са достатъчно здрави, за да поддържат тялото изправено. Остава само да го изкушите да се научи да слага едното краче пред другото и да пази равновесие. Това обаче ще отнеме време и ще е процес с етапи на напредък и връщане назад. Не се тревожете излишно от това, просто наблюдавайте и помагайте. Ако нещо в детето ви тревожи, консултирайте се с педиатъра си.

Как да насърчим детето да ходи

Има няколко начина да увлечете бебето и да му покажете колко добре би се чувствало, когато се научи да ходи. През цялото това време обаче е задължително да оставяте детето да изпробва само ситуациите и тялото си. Ето как можете да го изкушите:

·         Оставяйте любимите му играчки малко извън обсега на ръцете му, за да го примамите да изпробва нови начини да ги достигне.

·         Подредете стабилни мебели така, че да може лесно да се прехвърля от една на друга и да обикаля стаята.

·         Дръжте бебето за ръцете, като ходите с него, за да се чувства сигурно.

·         Разнообразните играчки за прохождане могат да бъдат добър помощник в обучението, особено когато ги подбирате и използвате правилно. В следващите редове ще ви разкажем подробно за тях.

Проходилки

Проходилките са изключително удобни за деца, чиито крачета тепърва заякват. Те им дават възможност да проучват как се случва ходенето в безопасни условия. Освен това са снабдени с удобни седалки, на които детето може да поседи и да отпочине. Обикновено предлагат табла със забавни играчки. Така детето може да прекара доста време в проходилката, като се движи, почива и играе. Това е особено подходящо за бебета, които вече нямат желание да остават в кошарата.

Проходилките са леки и не изисква особено усилие да се движат. Пазят детето от падане, като в същото време му подсказват колко свобода би имало, когато се научи да ходи. Важно е обаче да ограничите достъпа до всички прагове, промени в нивото, стълби и ниски препятствия, в които бебето би могло неволно да се блъсне и да преобърне проходилката.

Играчки за прохождане

На пазара се предлагат различни играчки за прохождане, които да стимулират бебето да се движи. Те са подходящи за времето, когато то вече може съвсем самостоятелно да стои на крачета, но все още се страхува да се пусне самостоятелно. Най-често използваните играчки за прохождане са разнообразни колички, които детето може да бута пред себе си. Те са достатъчно стабилни, за да може да се опира на тях, като в същото време се движат с лекота и примамват мъничето да ги следва. Количките предлагат и различни занимателни играчки, с които детето може да играе, когато седне да си почива. Обикалянето около такива бутащи се играчки за прохождане развива още повече двигателните и балансиращите умения на детето.

Колани за прохождане 

Коланите за прохождане са сред последните ви помощници – използвайте ги едва когато детето вече се чувства достатъчно стабилно на крачетата си и почти може да ходи, но все още трудно пази равновесие. Те се закрепват стабилно и удобно през гърдите и под мишниците, а вие държите каишка, с която можете да повдигнете мъничето, когато залита, за да не падне. Възможно е мъничето първоначално да се плаши от ходенето с колан, тъй като няма за какво да се хване с ръка и да се почувства сигурно, но с времето се научава. Някои родители в такава ситуация използват малък трик: дават на детето да държи в ръката си играчка, която му дава фалшива сигурност, но му помага да не се бои от ходенето с каишка в началото.

Всякакви играчки за прохождане, проходилки и колани за прохождане можете да откриете в нашия онлайн магазин Tediko.bg.