Началото на детската градина е трудно за всяко дете. И това е съвсем нормално – животът му се променя буквално за ден. Изведнъж се налага да остава на непознато място с непознати хора, далече от грижата и закрилата на родителите си, да спазва нови правила, да споделя играчки и да не получава вниманието, на което е свикнало. Подгответе се, че седмици наред вашето мъниче ще бъде разстроено, уморено, нервно, ще прави сцени, каквито може и да не сте виждали досега. То няма да разбира защо се налага да преживява това, дори вече да сте го обсъждали десетки пъти. А в дадени моменти самите вие ще се чувствате уморени, разстроени и безпомощни.

Добрата новина е, че рано или късно ще свикне и ще се успокои. Освен това има какво да направите, за да смекчите прехода. Ето няколко важни действия, които да предприемете още преди първия учебен ден и които ще помогнат и на него, и на вас.

 

1. Започнете да посещавате детски центрове

Ако досега не сте го правили, започнете да оставяте детето в детски център. Стойте наоколо, но не се намесвайте в нищо, ако не ви потърсят. Оставете детето да „завладее“ новата територия, да се сблъсква с нови деца, да намери нов авторитет (в случая – аниматорът), за да разрешава проблемите си само.

 

2. Опознайте децата от групата

Проверете дали в групата на детето ви ще има деца, които то вече познава. Ако няма, намерете някои от тях и ги запознайте. Събирайте ги възможно най-често да играят заедно, като водите детето си на техните детски площадки или ги каните на гости. Така малчуганите ще си бъдат взаимна подкрепа в първите трудни дни.

детска градина

 

3. Опознайте новата детска градина отвън

Ходете на разходки до детската градина. Правете го в късните предиобедни часове, когато децата играят навън. Наблюдавайте ги и обсъждайте как се забавляват, как учителките се грижат за тях.

Ходете и вечер. Детето трябва да знае, че никой не остава тук и градината е затворена, когато родителите свършат работа. Наблегнете специално на това.

 

4. Опознайте новата детска градина отвътре

Вземете детето със себе си, когато отивате да подавате документите. Покажете му, доколкото е възможно, къде какво се намира – стаите, специалните малки чешмички и тоалетни, масичките, играчките, гардеробчетата. Отново наблегнете на това как учителите и възпитателите се грижат за децата, колко забавно и удобно е тук за тях.

детска градина

 

5. Запознайте се с учителите

Погрижете се детето да се запознае с учителките си преди първия ден в детската градина. Обяснете му, че може да се обръща към тях винаги и за всичко. За децата на тази възраст е важно да знаят, че има възрастен, на когото могат да разчитат, тъй като те все още нямат нито социални умения, нито са достатъчно добри в самообслужването.

 

6. Подгответе заедно вещите за детска градина

Нека детето участва в избора на дрешки, пижамка, пантофки, раница за детската градина. Подредете заедно всичко в раницата. Ако в началото иска да носи старите си дрехи, не настоявайте. Ако иска да носи любима играчка, оставете го. Но направете уговорка: играчката ще остане в шкафчето му, за да не я счупят децата, а мъничето ще може да отива да я вижда винаги, когато му стане мъчно и учителката позволи. За него ще е по-добре да има нещо познато в новата обстановка.

детска градина

 

7. Увеличавайте времето постепенно

Добре е, ако има такава възможност, да не оставяте детето в детската градина за цял ден от самото начало. Първата седмица го оставяйте за час-два и всяка следваща седмица увеличавайте времето, в което да остава – преди обяда, след обяда, след сън, след следобедна закуска и т.н.

 

8. Говорете

Говорете с детето за градината много и винаги с добро. Отговаряйте търпеливо на всичките му въпроси, дори да ги повтаря за стотен път или да се е сетило да ги зададе късно вечерта. Не пропускайте винаги да казвате, че то е там, за да можете вие да работите – това е начинът да ви помага. И че вие с нетърпение ще чакате да дойде краят на работния ви ден, за да го вземете от градина и да бъдете отново заедно.

 

9. Бъдете търпеливи

Последният ни съвет е: бъдете търпеливи, припомняйте си по-често, че на детето му е неимоверно трудно. Дайте му време. Дори да е нервно и да прави сцени, изчаквайте да поотминат и след това продължавайте спокойно да говорите. Оставете времето и опитът да свършат своята работа и съвсем скоро ще видите как вашето малко съкровище е станало много по-самостоятелно и щастливо.