Вашето дете Близнаци би се появило на бял свят между 21 май и 21 юни. Ако зодията ви харесва и искате да планирате раждането, подходящи дати за зачеване са между 25 август и 15 септември. Това мъниче е харизматично и любопитно, но има и своите трески за дялане. Ето как да сте перфектният родител за дете Близнаци.

Характерът на дете Близнаци

Във всеки малък Близнак има един малък гений – може би ще започне да говори или да чете твърде рано, ще има музикална или друга дарба. И вие съвсем скоро ще я откриете, тъй като това дете е много любопитно и иска да опита от всичко, което се изпречи пред очите му.  В тази връзка имайте предвид, че ще трябва да обезопасите контактите и да сложите нависоко всички опасни вещи в къщата, още щом вашето мъниче започне да пълзи.

Тъй като зодиакалният знак се управлява от планетата Меркурий, вашето дете Близнаци ще бъде доста бъбриво и живо. Толкова ще обича да говори, че е възможно да си измисли собствен език, преди да успее да овладее вашия.  

Измислянето няма да свърши тук –  детето може има свои въображаеми светове с измислени приятели. Причината е, че дуалистичното дете Близнаци често успява да види всички страни на всяка една ситуация. Това може да то направи прекрасен медиатор, но и манипулатор (затова от Близнаците стават чудесни адвокати). Някои деца обаче предпочитат да отричат реалността, която ги натоварва, като бягат във въображението си.  

Бебето Близнаци

Бебето Близнаци е като залепено за родителите си – вероятно няма да можете да го оставите дори за минута. За щастие, това трае само докато открие, че обича да говори с хората. В един момент може да усетите, че постоянно го гоните, за да не говори с всеки непознат по улицата или да тича след някоя буболечка.

Що се отнася до съня и гърнето, едва ли ще срещнете проблеми тук. Близнаците обичат промените, обичат да учат нови неща и да се чувстват самостоятелни, така че ще приемат с ентусиазъм гърнето, миенето на зъбите, обличането и други такива дейности.

Как да сте добри родители на дете Близнаци

Ако всичко дотук ви харесва, това е прекрасно. Но комплектът Близнаци върви с две лица, които не са еднакво мили.

За да се справите с мъничето, ще се наложи вие самите да сте постоянни и последователни. Двете страни на Близнаците често го карат да се колебае или да променя решенията си, така че вашата стабилност е добра основа за растеж – така ще му осигурите сигурна и безопасна среда.

И пак няма да ви е лесно. Вашето дете ще бъде доста хитро, ще умее да борави с думите и може би ще се опитва да ви манипулира, включително с измислици. Не го оставяйте да си мисли, че не сте забелязали това. Научете го колко силни са думите и го насърчавайте винаги да казва истината.

Освен това, често ще се сблъсквате с въпроса „защо“. Това е любимата дума на всяко дете Близнаци, а след нея обикновено идва… бунт. То ще се опита да наруши правилото, просто за да го изпробва, или ще заобиколи ограниченията, защото не му харесват. Съветът ни е да се приготвите да обосновете всяко едно правило, тъй като отговорът „защото така казвам аз“ или „защото така трябва“ няма да са никак достатъчни.

Но детето има доста логично мислене, така че може да ви изненада колко зряло може да следва добре обяснените правила. И под „добре обяснени“ имаме предвид да говорите с него като с равен… доколкото е възможно.

Отношения с братята и сестрите

Комуникативното дете Близнаци често се изживява като „учител“, тъй като обожава да ръководи. Така че ще вземе малкото братче или сестриче под крилото си. Ако е най-малкото в семейството, не се учудвайте, ако „осинови“ някое по-малко съседче или братовчедче.

В същото време, вероятно ще дразни големите си братя и сестри заради удоволствието да нарушава правилата за личното му пространство. Така че очаквайте да взима играчките и дрехите им или да прикотква приятелите им.

Как да играете с него

Повечето малки Близнаци са очаровани  от технологиите и имат доста добри технически заложби. Но колкото и да ви радва любовта му към компютъра или телефона, внимавайте вашето дете Близнаци да не се пристрасти към игрите. Като алтернатива можете да му предложите научни игри, например физика или химия, или дори детективски комплекти – то вероятно обича да разрешава загадки.

Непременно опитайте да му предложите музикални играчки, тъй като вероятността да има интерес към музиката е доста голяма.

Използвайте интереса му към говоренето, като го насочите към изучаване на нови езици. Вероятно няма да му е трудно, а и ще му хареса. И тъй като комуникацията е важна за него, създайте му добра социална среда с много деца наоколо от най-ранна възраст.

В училище

Вашето дете Близнаци може да бъде ентусиазиран ученик, доколкото училището би задоволило вечното му любопитство. Но то ще изпитва интерес към знанията, които го интересуват, а не към оценките. И тъй като се разсейва лесно, то може да не носи винаги отлични оценки, дори да е изключително интелигентно.

За да му помогнете да успее, потърсете му учител, който е забавен, но с твърда ръка, и има интерактивен подход, който позволява на детето да задава въпроси и да участва в процеса.

И накрая: не спирайте да се забавлявате, докато сте с детето си. То носи свежест и изпитва искрена радост от живота, който възприема повече като игра. И може да ви научи на това.