В предишна статия разказахме за предварителната подготовка, която можете да направите с детето, преди да постъпи в ясла. Както обещахме, този път ще поговорим за това как детето да свикне с яслата по най-безболезнен начин и какво да направим като родители, за да му помогнем. Ще ви предложим 15 конкретни действия, които можете да предприемете, за да улесните мъничето в прехода му към новия начин на живот.

Какво да очаквате от детето

Изключително рядко се срещат деца, които още от третия ден в яслата се държат, сякаш винаги са били там. Повечето изпитват различна степен на стрес и затруднение. Това е нормално и дори полезно, тъй като кара децата да трупат опит с околния свят и самоувереност, че могат да се справят с него. Но поради възрастта им не им е никак лесно и това си личи.

Важно е да знаете, че в първите няколко седмици в яслата детето ви ще се промени. След първото посещение на новото място без родителите си, мъничето преминава през три основни психологически периода:

  • Период на дезадаптация – това е времето на стреса и напрежението, на плаченето, когато родителят си отива. Без значение че сте се погрижили предварително как детето да свикне с яслата по-лесно, в огромната част от случаите то ще премине през това.
  • Период на адаптация – защитните механизми на детето вече са включени, детето участва в дейностите в яслата, но все още копнее по родителите си и може да наруши някои правила или да отказва някои искания на възпитателите.
  • Етап на компенсация – мъничето вече се чувства добре в яслата и вие ще усетите това по спокойствието, с което влиза в стаята сутрин, и по връщането на нормалното му поведение.

Американският психолог Дж. Браун казва, че по време на адаптацията почти всички деца проявяват една или няколко от следните реакции:

  • Ще забележите, че детето сякаш е преминало крачка назад в уменията си и няма желание да прави нищо само
  • Детето може да спи по-лошо или да отказва да се храни
  • Може да изглежда потиснато и уморено, да няма силите и енергията, с които сте свикнали
  • Може да проявява повече и/или по-силни изблици на гняв, дори ако досега не го е правило

Помнете, че това са нормални реакции, които с времето ще преминат. Не мислете за тях като за окончателна промяна в детето ви, те са само начини то да се пребори със стреса и да се адаптира към новите условия. Когато адаптацията приключи, тези прояви също ще изчезнат. Но кога ще стане това, никой не може да ви отговори предварително, тъй като процесите са различни за всяко дете.

Колко време трае адаптацията

Смята се, че едно добре адаптиращо се дете свиква с новите условия в рамките на 2-4 седмици. То няма да прояви много признаци на стрес, няма да плаче дълго, след като го оставите в яслата, няма да изпита съществени затруднения със съня и апетита.

За повечето деца обаче процесът отнема повече от месец. В това време те могат също така да боледуват по-често и да остават у дома, а тези паузи 

Ще разберете, че детето вече е свикнало, когато започне отново да се храни добре и да спи спокойно. А междувременно има какво да направите, за да му помогнете. Ето как детето да свикне с яслата по-бързо и лесно с ваша помощ.

15 съвета как детето да свикне с яслата по-лесно

Време е за нашите конкретни 15 съвета как детето да свикне с яслата по-лесно, за да може и то, и вие да се чувствате по-спокойни в този критичен за цялото семейство момент.

1. Подгответе детето колкото се може по-добре предварително. Припомнете си какво можете да направите в специалната ни статия за подготовка за ясла.

2. Погрижете се в това време да няма промени у дома – сега не е време за ново жилище, нови бебета, раздяла на родители. Една голяма промяна в живота на детето му е достатъчна.

3. Проверете възможностите и реда за новите деца в яслата. Можете ли да оставате с детето в първите дни? Можете ли да го взимате по различно време? Обсъждайте с учителите всеки ден какъв е напредъкът и обмисляйте заедно как детето да свикне с яслата по-лесно.

4. Добре е в първите дни детето да стои в яслата не повече от час-два. Увеличавайте постепенно времето на престоя, като имате предвид и препоръките на учителите в яслата.

5. Когато забележите, че детето започва да участва в дейностите, вече можете да го оставите само и за цял ден.

6. Нека в началото детето бъде водено на ясла от родителя, с който се разделя по-лесно. Добре е това да продължи чак докато окончателно свикне с новото място.

7. Винаги се сбогувайте с детето. Може да си измислите ритуал по сбогуване – например „специална целувка“ или специални думи, които да си казвате. Важното е сбогуването на трае кратко и да не се връщате, дори ако детето плаче силно.

8. Когато тръгвате към яслата, кажете на детето какъв хубав ден го очаква, какви забавни игри или хубава храна ще има в яслата.

9. Някои родители оставят детето да носи любима своя играчка – и то може да се чувства по-спокойно, ако има до себе си нещо познато и ценно. Често обаче личните играчки водят до конфликти с останалите деца и мъничето може да се почувства в още по-враждебна среда. Поговорете с учителите какво биха ви препоръчали в това отношение.

10. Винаги казвайте на детето кога ще дойдете да го вземете и спазвайте думата си. Тъй като не познава часа, можете да му обясните, че ще дойдете след обяд, след като се събуди или след друга дейност, която знаете, че се извършва в яслата. Не обещавайте нещо, което не можете да изпълните – доверието във вас е много важно за детето в този период на нестабилност.

11. Когато детето се върне вкъщи, отделяйте му специално внимание, повече от обичайното. Това важи и за двамата родители.

12. Как детето да свикне с яслата зависи до голяма степен от вашето спокойствие. Помнете, че вашите страхове и притеснения ще се прехвърлят към него, и се постарайте да не ги усети.

13. Имайте предвид, че честото боледуване може да е неволна защитна реакция на тялото – колкото по-често е болно детето, толкова повече ще стои у дома, при усещането за познато и безопасно място. Това ще продължи, докато то не се почувства сигурно в яслата.

14. Не забравяйте, че след боледуването процесът по адаптация започва отново. Препоръчително е отново да започнете да го оставяте в яслата само за няколко часа и да увеличавате престоя.

15. Не наказвайте детето, ако не желае да ходи на ясла. Отрицанието е нормален етап от адаптацията.

И накрая: когато говорим за това как детето да свикне с яслата, важно е да помним, че всяко дете е различно и трябва да подхождате към него индивидуално. Вие познавате своето мъниче най-добре от всички, помислете точно за него и намерете специален начин да му осигурите спокойствие и време, за да свикне с първата голяма промяна в живота си. И не спирайте преди всичко да го обичате, разбира се, и да му показвате любовта си.