Започването на училище е много голяма промяна в живота на всяко дете – можете спокойно да го сравните с тръгването на детска градина. Малчуганът ще трябва да свикне изведнъж с изцяло нова организация на ежедневието, непознато място и хора, нови изисквания и правила, дори нов начин на общуване. И всичко това – след дългото лято, което е прекарало у дома, с любимите си хора. Макар детето вече да е по-голямо и по-осъзнато, адаптирането може да е трудно и ще отнеме средно около два месеца. Но като родители, вие можете да облекчите стреса и да подготвите първокласника да мине по-лесно през този важен етап от развитието си.

За да го направите ученик, не е достатъчно само като закупите необходимите ученически пособия и дрехи, ще е добре да помогнете на детето да приеме и опознае идеята за училището, още преди да стъпи в него за пръв път. В следващите редове ще ви разкажем за няколко прости, но и функциониращи техники, с които да подготвите първокласника за училище в последните седмици преди първия учебен ден.

За да подготвите първокласника, говорете с него за чувствата му

Не разпитвайте често и настоятелно детето дали иска да ходи на училище и не му повтаряйте непрекъснато колко ще му хареса там. Но все пак подхващайте темата понякога и му позволявайте да ви разказва, колкото иска, дали нещо го тревожи, дали очаква нещо с нетърпение. Четенето на такива книги и гледането на филмчета може да даде добър повод за разговор.

Четете книги за започване на училището

Ако детето слуша истории за започването на училище, то лесно ще се асоциира с героите в тях. Това може да намали напрежението в него и да му помага да разреши по-лесно проблемите, които ще среща в класната стая. В резултат ще имате дете с по-голяма увереност в себе си, която е важна за процеса за адаптация.

За да подготвите първокласника, намерете книги или филмчета по темата, четете или гледайте заедно, обсъждайте постъпките на героите и отговаряйте внимателно и спокойно на всички въпроси, които ще изникнат в детската главичка.

Посетете училището преди първия учебен ден

За да подготвите първокласника, трябва първо да го запознаете с училището. Въпреки че е ваканция, в сградата има персонал и през деня тя е отворена. Ако е необходимо, обадете се предварително, за да попитате дали ще ви позволят да влезете, или има начин да го разгледате поне виртуално. В повечето случаи ще можете да посетите празното училище и да разгледате заедно с детето двора, спортните площадки, коридорите, класните стаи, стола, училищните павилиони, тоалетните (за някои деца е особено важно). Ако знаете коя точно ще бъде неговата класна стая, непременно му я покажете. Разкажете му кое за какво служи, опишете му как ще протича денят му там.

Ако има възможност, ходете по-често да играете в двора на училището. Усещането, че е на познато място, ще намали тревожността на детето не само на първия учебен ден, но и в дните след това.

Запознайте се с класния ръководител

Ако знаете кой ще бъде класният ръководител на вашето дете, предварителното запознанство с него може да е от полза. Учителят знае как да подходи към новите си деца, така че ще се опита да го приласкаят и заинтригуват. Това е добър начин да подготвите първокласника и да намалите стреса в първите дни, защото най-важната фигура в училищното му ежедневие вече ще му бъде позната.

Запознайте го с бъдещите му съученици

Вероятно някои от децата в детската градина ще бъдат заедно и в училище, но можете да подготвите първокласника и като го запознаете с някои от бъдещите му съученици и ги събирате често да играят заедно още през лятото. Разбира се, за целта трябва да знаете кои ще са те. Опитайте се да провокирате добри отношения между децата и да им помогнете да играят заедно – ако вашето дете по някаква причина не хареса бъдещите си съученици, това може да го стресира допълнително. В такъв случай говорете с детето за това, че класът ще е достатъчно голям и в него със сигурност ще си намери други приятели.

Пазарувайте заедно за училище

Един от най-добрите начини да подготвите първокласника е да пазарувате заедно с него за училище. Оставете го сам да избере раницата и принадлежностите си, дрехите и обувките си – това може да е вълнуващо за него и да повиши самочувствието му в училище. Разбира се, за децата е важен предимно външният вид, така че ще трябва да се погрижите да предложите само качествени раници за първокласници, дрехи и обувки, за да избегнете ситуации, в които да трябва да отказвате на детето харесаното.