Първи клас е вълнуващо време за всички – и за малките ученици, които тепърва пристъпват училищния праг, и за родителите, умилени и малко притеснени от това колко са пораснали децата им. Но подготовката за първи клас е свързана също така с внимателна грижа за детето и с правилно организиране на ежедневието му. Едно от най-трудните решения, които вероятно ще трябва да вземете, е коя ще бъде най-подходящата раница за първокласника ви.

На крехките си рамене детето ще трябва цял ден да носи голям брой учебници и тетрадки, принадлежности и пособия, вода и закуска. Всички помним колко могат да тежат и това е достатъчна причина при избора на раница за първокласник да бъдете особено внимателни. Ето за какво е добре да внимавате според специалистите на Tediko, които вече са подбрали за вас нова колекция ученически раници за първокласници, несесери и принадлежности за предстоящата учебна година.

Изберете раница за първокласник с добро качество

В периода преди първия учебен ден ученическите раници са наистина навсякъде. Многообразието е огромно и детето лесно ще си избере модел, който му харесва на вид. Проблемът е, че хубавите цветове и картинки не са най-важното в една раница за първокласник.

Ако детето харесва раница с любими герои, то вие вероятно предпочитате да вземете модел, който да остави достатъчно средства и за останалите принадлежности за първокласника. И все пак евтините раници не са най-доброто решение. Децата са склонни да бъдат доста небрежни със своята ученическа раница – хвърлят я, влачат я, държат я на всевъзможни места. Резултатът не е добър: ще трябва да търсите нова раница само няколко месеца по-късно. От една страна, тогава пазарът ще е на друга вълна, няма да имате богат избор и ще трябва да се задоволите с каквото е останало. От друга, покупката на поредна раница толкова скоро, дори да е много евтина, няма да се отрази добре на бюджета ви.

Затова препоръчваме да вземете възможно най-качествената раница за първокласник, която можете да си позволите. Заложете на модел с хубави шевове, добре обработени ръбове, дебела и здрава материя, която се почиства лесно. В Tediko предлагаме и страхотни раници с пластмасово дъно, които са още по-здрави и могат да понесат всякакво отношение от страна на детето.

Помислете за най-доброто прилягане

Една раница за първокласник обикновено е доста тежка в нея трябва да се побере всичко необходимо за дългия ден в училище – учебници, пособия, храна, вода, дори допълнителни дрехи. Затова е важно да изберете модел, който да приляга добре по раменете и гърба на детето – в противен случай то може да започне да изпитва болка в гърба и раменете.

Ето няколко важни правила, които да следвате:

·         Височината на раницата трябва да бъде от талията до около 5 см под горната част на лопатките на детето. И да не бъде твърде широка.

·         Презрамките трябва да са подплатени и широки, задължително с опция за регулиране на дължината.

·         Добра идея е да има допълнителна презрамка през гърдите и/или около кръста, които осигуряват още по-добро разпределяне на тежестта.

·         Помислете за раница за първокласник с ортопедичен гръб. Той ще следва извивките на тялото на детето, ще намали усещането за тежест и изкривяването на гръбнака при носене.

Изберете допълнителни екстри

За да осигурите възможно най-добрата раница за първокласник, помислете и за допълнителните удобства. Ето някои от най-полезните:

·         Много отделения. Отделните джобове за учебници, принадлежности, вода, храна, дрехи ще позволят на детето да се научи да организира раницата си. Така ще може да намира лесно и бързо всичко необходимо и ще се справя много по-успешно със задачата да бъде самостоятелно и независимо в училище. А вие ще бъдете много по-спокойни.

·         Удобно затваряне на джобовете. Повечето джобове се затварят с цип, но някои от малките джобчета могат да предлагат закопчаване с велкро или магнит, за да може детето бързо и лесно да достига неща от първа необходимост като бутилка вода, ключове, портмоне, ученически пособия и др.

·         Дръжка за носене в ръка. Носенето на раница на гръб със сигурност е по-полезно, но е добре тя да има и подходяща дръжка за носене в ръка, за да може детето по-лесно да я оставя и взема.

·         Колелца. Ако раницата ви се струва твърде тежка за детето, помислете за раница с колелца, която се дърпа като куфар. Все пак имайте предвид, че ако детето реши да я носи на гръб, тя ще бъде по-тежка от останалите заради допълнителните механизми.

Дайте на детето право на глас

Но имайки предвид всичко, за което говорихме досега, добре е да насочите от самото начало вниманието на детето към раници с отлично качество.

Ако му предложите да избере от Tediko, можете да сте сигурни, че детето ще носи качествена раница за първокласник от доказан производител като Ars Una и CoolPack, съобразена изцяло с неговите нужди, здраве и ежедневие. Не забравяйте към поръчката да добавите и подходящи аксесоари – красиви и удобни ученически несесери, папки с ластици, кутии за храна, бутилки за вода, които детето ще използва с удоволствие през цялата учебна година.