Кръщенето е в основата на християнската традиция – то е начинът човек да бъде въведен в християнството, точно както Йоан Кръстител е направил това с Исус Христос в река Йордан. По време на светото тайнство кръстеният получава Божията благодат и ангел-пазител, който да го съпътства и пази през живота му. Това може да се направи по всяко време в живота, но християните предпочитат да направят кръщене на детето, докато е съвсем малко, и това се превръща в светъл празник за цялото семейство и християнската общност. 
В следващите редове ще ви помогнем да организирате съвършено кръщене на детето си, като ви предложим подробен списък с всичко, което трябва да подготвите. 

Изберете кръстник

По стара българска традиция кръстник е единият от кумовете на семейството, но може да изберете когото и да е – приятел, роднина, стига да е над 16-годишен. Кръстници не могат да бъдат единствено родителите на детето и свещеникът, който извършва тайнството. Друго важно условие е кръстникът също да е кръстен християнин. Може да изберете различен кръстник за всяко дете, но може да бъде един и същ за всички.

Ролята на кръстника ще бъде да е духовен родител на детето, така че избирайте внимателно. Църквата препоръчва това да е образцов християнин и добър човек, който уважавате и на когото бихте поверили християнското възпитание на детето си.

Изберете дата за кръщене на детето

Няма правило в кой ден трябва да се направи кръщене на детето. Християнската традиция смята, че колкото по-рано се направи това, толкова по-добре е за детето, и препоръчва кръщене да се направи още в осмия ден от раждането, но днес това почти не се прави.

Знаете, че православното християнство не позволява сключване на църковен брак във всички дни от годината. Кръщенето обаче е свето тайнство, което може да се извърши във всеки един ден, без ограничения. Много родители комбинират кръщенката с първия рожден ден на детето или с първия му имен ден, за да се кръсти на деня на светеца си. Но на практика можете да изберете дата, която харесвате, която е важна за вас или просто е удобна за този голям семеен празник.

Изберете храм и/или свещеник

Време е да проверите дали харесаният от вас храм е свободен за избраната дата и в колко часа можете да направите ритуала. Ако пък държите повече на храма или свещеника, може да се наложи да промените датата за кръщенката.

Изберете място за тържеството

Дали ще отидете на ресторант, или ще отпразнувате този прекрасен празник у дома – решението е ваше. Ако смятате да е ресторант, помислете кой би бил най-удобен и го резервирайте навреме.

Изпратете покани

Много родители днес правят специални покани за кръщене на детето си. Най-важната от тях е поканата за кръстника. Нея изпратете или поднесете първа. Останалите покани пригответе и разпратете, когато сте наясно с часа, датата и мястото на кръщенката.

За самия ритуал ще имате нужда от няколко важни предмета. Някои от тях ще трябва да приготвите вие, други са ангажимент на кръстника.

Какво трябва за кръщене на детето – списък за кръстника

·         Кръщелно свидетелство. В повечето църкви ще поискат да видят кръщелното свидетелство на кръстника, за да са сигурни, че може да изпълнява тази роля. Но все пак попитайте предварително дали ще е нужно.

·         Бутилка олио/зехтин. За тази цел ще трябва малка бутилка, която се освещава предварително. С този елей се помазва детето по време на ритуала. После можете да отнесете бутилката у дома, за да помазвате детето за здраве – винаги, когато пожелаете.

·         Хавлия за кръщене. След като свещеникът потопи ритуално в купела новокръстеното дете, за да го измие от греховете му, той го подава на неговия кръстник. В ръцете на кръстника трябва да има бяла хавлиена кърпа, с която да поеме детето. Тя може да бъде избродирана с името на детето и датата на кръщенката, но това не е задължително.

·         Сапун за кръщене. Този сапун се слага в купела при детето, а после се вади и се дава на родителите му, за да го къпят с него в следващите дни.

·         Свещ за кръщене на детето. Много кръстници предпочитат да използват голяма, украсена свещ по време на ритуала. Кръстникът държи свещта от името на детето, а след това можете да я вземете у дома и да я палите на неговите празници за здраве и късмет.

·         Дрехи за кръщене. Кръстникът има ангажимента да осигури комплект детски дрехи, бельо и обувки за кръщелника си, за да го облече цялото в чисто нови дрехи в началото на пътя му като християнче. За предпочитане е дрехите да са бели или светли, като символ на чистата му душа. Може да помогнете в избора им, за да сте сигурни, че ще са по мярка на детето.

·         Пита и мед. Това също са дарове от кръстника и с тях той черпи гостите в църквата за здраве и сладък живот на детето.

·         Подаръци за църквата. По традиция след ритуала се оставят дарове за църквата. Обикновено това е комплект за църква, който включва кърпа за ръце, сапун, бутилка червено вино, бутилка зехтин или олио. В някои църкви има списък, който ще ви ориентира.

·         Кръстче. Кръстникът купува на детето и кръстче. За предпочитане е да е златно, но това не е задължително. То се подарява на детето след тайнството, като знак и спомен, че вече е християнче.

Кръщене на дете – списък за родителите

·         Копие от акта за раждане на детето. В деня на самото кръщене на детето ще трябва да представите в църквата копие от акта за раждане на детето.

·         Китка здравец и босилек. Тя е нужна на свещеника за ритуала, за да наръси гостите със светена вода. Не хвърляйте китката след ритуала, а я пуснете в течаща вода, за да наречете и на детето да му върви по вода.

·         Украса за купела. Ако искате да създадете още по-празнична атмосфера, може да изберете и сложите украса на купела и църквата.

·         Почерпка за гостите. Кръстникът ще поднесе на гостите пита с мед, но вие също може да почерпите с бонбони или сладки по свой избор, за да наречете всички заедно хубав живот на детето.

·         Кутия за отрязания кичур коса. По време на тайнството свещеникът ще отреже малък кичур коса от главичката на детето. Може да си приготвите (вие или кръстникът) специална кутийка, в която да я пазите за спомен.

·         Кутия за дрехите. Това не е задължително, но много родители приготвят празнична кутия, в която да държат хавлията и дрешките. Понякога това прави и самият кръстник. В нея можете също да ги съхранявате по-късно, като спомен от празничното кръщене на детето.

·         Подаръчета за кръщене на детето. Да поднасяте подаръчета на гостите си не е задължително, но може да е приятно за вас. Най-често това са малки сувенири по ваш избор, украсени специално за повода, които гостите да отнесат като спомен от празника.

·         Украса за кръщене на детето за ресторанта или дома. За да продължите усещането за тържественост и да направите деня още по-красив, може да украсите и мястото, където ще празнувате след ритуала – ресторанта или дома си.

·         Папка за кръщелното свидетелство. По ваше желание може да направите или поръчате специално украсена папка, в която да съхранявате кръщелното свидетелство на детето.

Остава ви само да помислите за празничното меню и сте готови да приемете своето малко съкровище в лоното на християнството.