Когато потегляте за пръв път с бебе на море, може да се чувствате малко объркани. Какво да очаквате, когато се озовете на ново, непознато място? Ще успеете ли да вземете всичко необходимо, за да не се окажете неподготвени в някоя ситуация по време на ваканцията? Трябва ли да пренесете целия си дом, или приключението „с бебе на море“ може да бъде по-спокойно и с по-малко багаж?

Като специалисти по деца и детски стоки, които работят всеки ден с опитни майки, ви предлагаме спретнат, конкретен списък с вещи, от които наистина ще имате нужда. Ако го следвате, няма да пропуснете нищо важно и няма да вземете нищо излишно със себе си.

С бебе на море – списък за плажа

Слънцезащитен крем

Дори когато бебето е под чадъра, отраженията на слънчевите лъчи от водата достигат до него и могат да причинят изгаряне. Вземете специален бебешки слънцезащитен крем или олио, намажете за пръв път около час преди излизане, а после подновявайте отново на всеки два часа и след излизане от водата.

Шапка за слънце

И още един задължителен начин да пазите бебето от слънцето – вземете му лека, слънцезащитна шапка с широка периферия, която да пази главата, лицето, ушите и вратлето от изгаряне.

Тениска с UV защита

Много родители предпочитат да облекат бебето със специална тениска с дълъг ръкав и UV защита, за да са сигурни, че няма да изгори. Освен че дават по-сигурно покритие, отколкото слънцезащитен крем, тениските ще предпазят и от обриви, тъй като не позволяват допир с водата или пясъка.

Бебешка палатка с UV защита

Не е задължителна, но много родители я обожават, когато са с бебе на море. Тази бебешка палатка със защита от вредните лъчи позволява бебето да бъде винаги на сянка, да поспи или да поиграе, без да се налага да въртите чадъра според слънцето.

Пелени за плуване и бански

Разбира се, можете да изкъпете бебето в морето и без дрехи или с красив бебешки бански. Но пелените за плуване ще ви помогнат да намалите риска от неудобни ситуации.

Количката

Ще ви е трудно да се разхождате, ако нямате количка. Освен това, по-малките бебета могат и да спят в нея, без значение дали са на плажа, в морската градина или в хотелската стая. Когато сте с бебе на море, тя може да ви спести носенето на палатка, кошара, кенгуру, но само ако детето обича да прекарва време в нея.

Изберете специална лятна количка, която осигурява охлаждане на детето. Може да помислите и за дишаща лятна подложка, която държи прохлада, както и за допълнителен чадър за количка (може да има и защита от слънцето).

Бебешка чанта

Не забравяйте да си вземете бебешката чанта за разходка и да я преподредите така, че да е удобна за плажа. Когато сте с бебе на море, пак ще имате нужда от пелени, дрешки, мляко, вода, закуска. Просто добавете пелените за плуване, слънцезащитния крем, шапката и може би няколко играчки за пясък, ако детето вече може да ги използва.

Списък за пътуването

Сенник за автомобила

По време на път няма да можете да контролирате посоката на слънцето. Специалните сенници за стъклата на автомобила ще пазят детето от лъчите, без да пречат на видимостта на шофьора. И все пак не забравяйте да използвате слънцезащитен крем и по време на пътуването.

Огледало за задна седалка

Препоръчително е бебетата да пътуват в посока, обратна на движението на автомобила. Това може да попречи да виждате какво прави, докато шофирате. Това специално огледало ще премахне проблема, като в същото време ще позволи на бебето да ви вижда и да се забавлява повече.

Списък лични вещи за бебето

Шишета и храна

Едва ли имаш нужда да напомняме, но все пак: шишетата, млякото, термочантата, пюретата. Ако все още дезинфекцирате бутилките, може би ще ви е по-лесно да използвате дезинфекциращи таблетки.

Пелени и кърпички

Вземете си достатъчно пелени и кърпички поне за първите няколко дни, докато се ориентирате на новото място и намерите откъде да купите още.

Дрехи

За да не перете, докато сте с бебе на море, препоръчваме да приготвите по 2 комплекта дрешки на ден.

Клипс за залъгалка

Ще пътувате дълго и ще прекарвате доста време на открито, така че клипсът за залъгалката може да се превърне в добър помощник.

Сгъваема кошара и чаршафи

Сгъваемата кошара ще ви даде удобно и безопасно място, където бебето да спи или играе в стаята. Някои хотели предлагат кошара при поискване, така че попитайте предварително. Все пак вземете любимите чаршафи и завивки на бебето, за да се чувства спокойно на новото място.

Играчки

Още комфорт ще осигурите, като вземете някои от любимите играчки на детето, особено ако е свикнало да заспива с тях.

Бебефон

Ако имате нужда от повече свободно време за себе си и сте готови да пиете чаша вино наблизо, докато детето спи, вземете си и бебефон. Така приключението "с бебе на море" ще ви осигури малко повече почивка.

Лична козметика

Не забравяйте личната бебешка козметика – шампоана, бебешкото олио, крема или пудрата за пелените. Ако опаковките са големи, отсипете в специален комплект бутилки за пътуване и надпишете с етикети.

Принадлежности за къпане

Помислете как ще ви е удобно да къпете бебето – в хотелската вана със седалка за къпане, в сгъваема бебешка ваничка, а може би дори в леген. Не забравяйте хавлията му.

Първа помощ

Не забравяйте: когато сте с бебе на море, в багажа винаги трябва да имате термометър и няколко подходящи лекарства за първа помощ при: висока температура, диария, хрема, рани, никнене на зъбки, ухапвания от насекоми, алергии и др. Консултирайте се със своя педиатър точно какво трябва и можете да вземете за своето дете.

Е, вече сте добре подготвени за спокойна почивка с бебе на море. Хубаво лято!