Повивалниците отдавна се превърнаха в необходима вещ за младите родители. И има защо – невероятното удобство, което носят, пести време, енергия и нерви всеки ден. Но как да разберете кой ще е най-подходящ повивалник за вас сред огромното разнообразие, което се предлага?

В следващите редове ви разкажем малко повече за видовете, заедно с техните плюсове и минуси. Няма да говорим за шкафовете повивалници, които заемат място струват колкото още една мебел вкъщи. Ще ви разкажем за т. нар. подложки за повиване, които ще ви помогнат да превърнете всяко вече налично място в удобство за вас и за бебето.

Но първо нека започнем с…

Къде да сложите повивалника

Можете да сложите повивалник на всяка равна повърхност с удобна за вас височина. Това може да е шкаф, скрин, диван, маса, дори на пералнята, сушилнята или пода. Важно е височината да е такава, че да не се налага да се навеждате твърде много – гърбът ви ще е благодарен за това.

Едно от предимствата на подложките за повиване е това, че можете да ги носите със себе си в другата стая или на почивка, за да разполагате с нужните удобства постоянно.

И все пак ще ви е по-лесно у дома да намерите едно място, на което да държите всичко необходимо и да сменяте пелени бързо и лесно. Повечето родители използват за тази цел скрина с дрехите на детето, като в чекмеджетата държат чисти дрехи и пеленки, а върху празното пространство на плота – нужните кърпички, козметика, торбички за мръсни пелени, дори играчки за отвличане на вниманието на енергични бебета. Отстрани можете да поставите и кош за пелените.

Разбира се, можете да го сложите на всяко друго удобно за вас място. Препоръчваме все пак повивалникът да е далече от съседните мебели, за да не може детето да ги достига – за негова безопасност.

Повивалници с твърда основа

Най-често срещаните повивалници имат твърда основа. Това е истинско удобство, тъй като тя позволява да сложите повивалника върху мека повърхност (например дивана) и дори върху креватчето, без риск за детето.

Въпреки основата си, твърдите повивалници имат мека горна част, която осигурява пълен комфорт на детето. Тя може да е изработена от пяна, дунапрен или друг мек материал. По краищата им обикновено са изградени по-високи бордове, които да пречат на бебето да се претърколи и да падне. Някои модели се предлагат и с допълнителни колани за обезопасяване на детето.

Недостатъкът на твърдите повивалници е, че са по-тежки и е по-трудно да се пренасят на друго място. Но не е невъзможно.

Меки повивалници

Меките подложки за повиване са подходящи за вас, ако ви харесва идеята да държите повивалника винаги под ръка. Обикновено те мога да се сгъват, което ги прави значително по-компактни и лесни за пренасяне. Меките повивалници са подходящи, когато излизате на гости, на разходки, на ваканции и пикници, но са също толкова удобни и у дома, тъй като можете да ги използвате буквално във всяка стая и на всяко място, без никакви затруднения.

И все пак меките повивалници рядко осигуряват бордове и колани за безопасност, така че ще изискват повече внимание от ваша страна.

Непромокаеми повивалници и калъфи

Това, което препоръчваме на всички родители, е да избират повивалници с водоустойчива повърхност. По тях често се случват „инциденти“, а прането и съхненето на попилата течност може да отнеме прекалено много време. Непромокаемите повивалници се почистват изключително лесно и бързо и осигуряват на детето ви винаги перфектна хигиена.

Някои родители смятат, че водоустойчивите повърхности са хлъзгави или лепкави, тъй като приличат на мушама. Разбира се, можете да намерите и такива. Но всъщност те са изключително лесни за почистване и дезинфекция. Все пак, върху тях препоръчваме да слагате допълнителна перяща се подложка, за да избегнете неприятния за бебето лепкав и хлъзгав допир до мушамата.

Но новите технологии днес позволяват разработването на мек текстил, който е едновременно приятен за детето, непромокаем и лесен за почистване. Можете да видите такива повивалници в нашия каталог.

Ако въпреки всичко нещо в повивалника ви притеснява, препоръчваме да си вземете допълнителни памучни калъфи, които могат да се свалят и перат. Понякога те могат да влизат в комплект с повивалника.

Аксесоари за повивалници

Благодарение на дългогодишния си опит, добрите производители на бебешки стоки могат днес да предложат допълнителни аксесоари за повивалници, които да направят тази ежедневна дейност по-лесна и приятна и за вас, и за бебето.

Ако детето ви е много активно и е трудно да го преобличате, препоръчваме специалната пелена за повиване. Тя е предназначена да увие удобно детето и да му даде познатия от корема на мама комфорт на малко и топло пространство, за да заспива по-лесно и да спи по-спокойно. Тази пелена обаче може да освободи крачетата навън и да се увие само около ръцете, за да не му позволи да ви пречи, докато е на повивалника.

Друг удобен аксесоар е нагревател за маса за преповиване. Това е малък, прецизен уред, който да монтирате на стената или на стойка над повивалника и да включвате, за да осигурите комфортна температура за детето, докато го събличате. Той може да се накланя на удобен ъгъл, като в същото време не грее прекалено силно и не може да навреди на детето. Някои модели също така се изключват автоматично след няколко минути работа, за да ви осигурят пълно спокойствие и безопасност.

Ако все още имате още въпроси относно повивалниците, не се колебайте да ни  ги зададете. И разгледайте страхотните предложения в електронния ни магазин, които можем да доставим до адреса ви.