Есента вече е тук, облаците са все по-плътни, дъждовете – чести и студени, а децата… децата все така имат нужда от движение, внимание и забавления с мама и тате. Предлагаме ви няколко оригинални идеи за активности с деца през есента, които да използвате както под меките слънчеви лъчи на открито, така и в мрачните дни у дома.

Пътуване с влак

Сезонът е изключително красив и едно пътуване с влак с деца през есента ще ви даде възможност да се насладите на разноцветните пейзажи. Изберете близък до вас жп маршрут през гора или красива местност. Ако имате възможност, направете пътуване с единствената в България теснолинейка, от чиито прозорци се виждат наистина невероятни гледки.

Вечеря край огъня

Посветете някоя от последните топли вечери на огъня. Накладете огън в двора или на близка поляна и прекарайте вечерта заедно. Поканете и приятели с деца. Научете мъниците да пекат шишчета, направете си конкурс за танци край огъня, а в тъмното им разказвайте страшни истории (но само такива, каквито могат да ги понесат). Не забравяйте все пак да имате топли есенни якета и одеяла подръка.

Разходка с лодка

Ако живеете близо до море, езеро или язовир, има какво да правите с деца през есента – отделете някой топъл следобед за дълга разходка с лодка или водно колело. Сега, когато слънцето вече не е толкова силно, преживяването ще бъде много по-приятно, а гледките към есенните брегове – невероятни.

Не забравяйте да носите допълнителни есенни дрешки за децата, за да посрещнете спокойно всички промени във времето през деня (и евентуалното намокряне, разбира се).

Скачане в листа

Едва ли има дете, което да не хареса идеята! Съберете листата от двора на висока купчина и скачайте в нея. Оставете мъниците да се търкалят, да скачат, да ритат и да се забавляват с шума и полета на листата.

За да бъде още по-интересно заниманието, може да превърнете играта в лов на съкровища, като затрупате с листа предмет, който после трябва да бъде открит.

Търсене на съкровища

Друг вариант на игра с деца през есента на търсенето на съкровища ще ви осигури приятна и забавна есенна разходка. В града, в парка, в градината – изберете сами. Разпечатайте предварително картинки с няколко предмета, които трябва да бъдат открити (например кестен, жълъд, точен цвят листо – за парка; няколко плода и цветя от вашата градина и т.н.) Дайте на детето „картата“ и кошничка, в която да събере откритите „съкровища“. Можете да превърнете играта и в състезание за бързина, като приготвите и награда за победителя.

Разходка на кон

Точно това същото време е страхотно и за уроци по езда или просто разходка на гърба на кон из гората. От тази височина багрите на есента са зашеметяващи, а усещането за мълчаливо общуване с животното е полезно и безценно за всяко дете.

Състезание по танци

Децата имат нужда от движение, дори когато времето е наистина ужасно. И едно състезание по танци е винаги добре дошло! Пригответе „специалните“ костюми, изберете любимата музика и нека надиграването започна сега! Поканете и съседчетата, за да стане още по-весело.

Разбира се, добре е да се знае предварително какво печели победителят. А ако всички са победители, още по-добре.

Фермерска есенна украса

Не е никак трудно – есента ражда невероятно красиви плодове и зеленчуци. Посетете местния пазар и накупете кратунки, декоративни тикви, нарове, ябълки, цели орехи, царевица. От парка съберете кестени, пъстри листа, шишарки, жълъди, клонки. Наредете ги красиво в стъклен или керамичен съд. Оставете детето да води – да избира предметите, да ти подрежда по свое усмотрение, като само леко му помагате да взима правилни решения. Сложете резултата на видно място у дома и го показвайте с гордост на всички.

Есенно творчество

За дългите дъждовни дни с деца през есента у дома можете да организирате и работа с ръце. Съберете листа, кестени, шишарки, добавете боички, въженца, лепило, цветна хартия, пластилин и измислете ръчно сътворена украса за дома. Можете да изрисуване листата и да ги нанижете на гирлянд; да създадете картини с апликация с тях, като ги налепите във формите на весели животни или цветя; да използвате листата като печати; да моделирате животни с кестени, шишарки, клечки за зъби и пластилин… С две думи, пуснете на воля въображението на детето (и своето също). А и винаги можете да използвате интернет вдъхновения.

Плетене на шалове

Плетенето е умение, което би било полезно за всяко момиченце. Научете я как да го прави, изплетете си заедно топли и красиви шалове за зимата.