Вашето малко съкровище е вече в ръцете ви и сте наистина щастливи, че можете най-после да видите очичките му и да го прегърнете. Но дните в болницата се изнизват бързо и е добре да знаете как ще протичат дните ви, когато се приберете у дома… доколкото е възможно, разбира се. В следващите редове ще поговорим за съня на бебето – какво да очаквате от него у дома, как да му помогнете да се адаптира, как самите вие да се справите по-лесно с предизвикателството.

 

Ако искате да сте добре подготвени майки, то…

Още преди да се потънете в дебрите на майчинството, добре е да запомните, че всяко дете е различно. Много различно. Така че четете всичко, което ще ви разкажем, но бъдете готови да не видите изобщо част от изброените ситуации, да се справяте по-лесно или трудно с други и като цяло да импровизирате, като наблюдавате внимателно бебето и се доверите на интуицията си.

 

Колко дълго ще спи бебето

В първите ви седмици у дома сънят на бебето ще бъде един от най-големите ви подаръци: очаквайте то да спи между 14 и 17 часа на ден. Ако имате късмет, може да стигне дори до 19 часа.

В същото време, сънят на бебето ще бъде често прекъсван от глад. Ако кърмите, то мъничето ще се събужда вероятно на 2-3 часа, а ако го храните с адаптирано мляко, периодът може да е по-дълъг.

Вероятно ще ви е трудно да се наспивате, тъй като ще трябва да се събуждате за храненията и през нощта. Можете да помолите таткото да поеме този ангажимент, ако използвате шишета. Добра идея е също така да държите бебето във вашата спалня, съвсем близо до вас и да имате подръка всичко необходимо през нощта – шишета, кърпички, пелени и т.н.

Използването на подходяща кошара до леглото ви е удобно и приятно и за бебето, и за вас.

 

Бебето не разбира от ден и нощ

Не очаквайте сънят на бебето да е съобразен с дневните и нощните часове – то не разбира от това. Между събужданията ще има периоди на будуване и е възможно те да са по-дълги през нощта, отколкото през деня. Ако искате да му помогнете да настрои вътрешния си часовник, дръжте стаята му затъмнена и тиха през нощта и по-светла през деня.

 

Дълбоката фаза в съня на бебето идва по-късно

Сигурно сте чували за майките, които приспиват дълго бебето, но то се събужда в мига, в който го оставят в креватчето. Причината е проста: на бебетата им отнема повече време да навлязат във фаза на дълбок сън.

Как да познаете фазата на съня на бебето? Ако клепачите или ръчичките му трепкат, дишането е неравномерно, усмихва се, значи все още е във фаза на лек сън. Изчакайте да се отпусне, преди да го сложите в леглото.

Използването на бебешка люлка може да ви помогне да приспите бебето. Този модел бебешко легло Baby Expert се трансформира и в неподвижно легло за по-нататък.

 

Фазите в съня на бебето

Тъй като цялостният цикъл на съня на бебето е по-къс, нормално е фазите в него да са по-къси. Това е нужно за оцеляването му – то трябва да може да се събужда лесно, за да реагира на глад, болка, студ, жега и др. Познаването на съня на бебето ще ви помогне да се ориентирате по-добре какво да очаквате и да организирате по-спокойно времето си.

Ето как изглеждат фазите в съня на бебето в първите му седмици у дома:

  • Заспиване (0-10 минути) – това е времето, в което бебето се унася и заспива.
  • Лек сън (10-20 минути) – по това време ще забележите, че детето диша неравномерно, потрепва, прави гримаси. Дори да е със затворени очи, не е дълбоко заспало и може лесно да се събуди.
  • Дълбок сън (20-30 минути) – бебето е напълно отпуснато, неподвижно, диша дълбоко и равномерно.
  • Излизане от дълбок сън (30-40 минути).
  • Лек сън, готовност за събуждане (45-50 минути) – тук отново ще видите по-леко дишане, гримаси, повече движение. Бебето е в готовност да се събуди, ако нещо не е наред.

 

Не можете да приспите бебето насила

Понякога ще ви се иска бебето да спи повече, за да имате повече време за почивка. Но няма как да го направите насила. Вместо да хабите сили в часове подрусване и люлеене, ако е спокойно, просто го оставете още малко будно. И не спирайте да му създавате навици за здравословен сън, като следвате рутина за лягане от самото начало.

Гнездото за бебета е безопасно и можете да го сложите навсякъде из жилището.

Как дишат бебетата насън

Когато спят дълбоко, бебетата дишат равномерно, но почти неуловимо. И тъй кат изобщо не трепват, а и завивката почти не се повдига над малкото телце, често може да ви се стори, че мъничето не диша. Не изпадайте в паника, ако помислите такова нещо. Просто проверете внимателно детето, за да се успокоите, като внимавате да не го събудите.