Да имате злоядо дете не е приятно преживяване, но със сигурност е често срещано. Оказва се, че има наистина много причини детето категорично да отказва някои храни и те обикновено са комплексни – това са съчетания от личностни черти и вкусове, родителски контрол, социални влияния, фази на развитие и дори модели на хранене у дома.

Да се преборите с отказите на злоядо дете със сигурност е трудна задача. В нея обаче много родители внасят нерви, прекалени реакции, опити за налагане на диети и дори наказания. Специалистите твърдят, че такива методи по-скоро водят до задълбочаване на проблема. Единственият начин да постигнете какъвто и да е успех е да примамите детето само̀ да пожелае да се храни и да изпитва удоволствие от това.

В следващите редове ще ви разкажем за няколко забавни тактики, които можете да използвате за вашето злоядо дете. Прочетете ги, опитайте ги и докато ги изпробвате, не забравяйте: основната ви задача е да превърнете храненето в удоволствие, като вие самите трябва да сте основния пример за това.

 

Сервирайте красиво и забавно

Децата често се подлъгват от външния вид на храната. Едно злоядо дете може да не яде изобщо варено яйце, но с удоволствие да схруска пиленцето, в което сте го превърнали. Използвайте въображението си – оформете броколите като цветя, наредете нарязаната краставица като змия, сложете на купичката млечна салата очички и мустачки като на коте... Не настоявайте, просто се забавлявайте, сервирайте и предложете на детето да изяде животното.

Малка тайна: Не пропускайте да използвате и красиви детски съдове и прибори. Те трябва да са в свежи цветове, но и задължително да са удобни за детето, за да не се откаже от ястието заради трудности със самото хранене.

Tediko е официален вносител на страхотните детски съдове и прибори MUSHIE, които са изработени изцяло в съответствие с детските вкусове и удобство, от безопасен и качествен материал. Могат да се използват от деца на всяка възраст. Разгледайте ги и ги изпробвайте, със сигурност ще ви допаднат.

 

Гответе заедно

Децата, които са участвали в приготвянето на храната, са по-склонни да я ядат. Дори съвсем малкото дете може да стои до вас на кухненския плот и да ви „помага“ да приготвите храната – помолете го да ви подаде нещо от хладилника или шкафа; дайте му например пластмасова лъжица и купа, в която да „бърка манджата“ заедно с вас, или нож за пластилин и парче хляб, което да „реже“. Опитвайте някои от продуктите, които използвате, и предлагайте и на него. Да, така готвенето със сигурност ще е по-бавно, а кухнята – по-мръсна, но пък шансовете да имате злоядо дете ще намалеят драстично.

Малка тайна: Важното е да не превръщате готвенето с детето в навикване, а да се забавлявате и то да вижда това.

 

Оставете детето да избира

Какво ще вечеряме? Нека поне понякога вашето злоядо дете има право на избор. Попитайте го, докато пазарувате заедно в хранителния магазин или преди да започнете да готвите у дома. Позволете му да си избере чиния, в която да се храни. Изпълнете желанията му.

Малка тайна: Оставете детето да нареди трапезата си така, че да му е истински приятно. Така шансовете да откаже храната намаляват значително.

 

 

Измисляйте нови рецепти

Разбира се, че всеки добър готвач може да измисля страхотни рецепти. Вашето злоядо дете може да изпита по-голям интерес към храната, ако му позволите да измисля и пробва рецепти, които измисля само. Разбира се, вие ще сте наоколо, за да предотвратите неприятни инциденти и леко да насочите творческите му усилия.

Малка тайна: оставете детето смело да експериментира с вкусове, дори ако настоява да „сготви“ моркови с шоколад например. Колкото повече се забавлява, толкова по-лесно ще се храни с времето.

 

Сервирайте заедно

И още един трик, който ще ви помогне да въвлечете вашето злоядо дете в света на храната. Първо предупредете детето, че след 10-15 минути е време за хранене – така ще му дадете време да свърши играта и да се настрои. После го помолете да ви помогне в сервирането.

Малка тайна: Дори най-малките могат да отнесат на масата салфетките или лъжиците например.

 

Хранете се заедно

Ако се храните със злоядо дете, то ще вижда вашето удоволствие от храната, както и истинското разнообразие от ястия, които би могло да има в чинията си. Не е нужно да говорите за това, просто бъдете пример за това как храненето може да бъде истинска наслада.

Малка тайна: Не чакайте бързи резултати, оставете времето да си свърши работата.

 

И последно…

Е, последната препоръка на специалистите не е особено забавна, но пък е най-важната. Тя гласи: имайте търпение и не искайте всичко на всяка цена! Хранителните навици, които детето придобива в първите си години, обикновено се запазват за цял живот. Така че не припирайте, не притискайте и дайте възможност на вашето злоядо дете все пак наистина да не харесва някои храни. Така ще му осигурите пространството да преодолее периода си (без да се налага да се бори и с вас) и да се научи да се наслаждава на храната. За цял живот.