Кръщенето винаги е специален повод за празнуване и важен ден в живота на детето и семейството му. Затова е истинска чест да бъдете поканени на това събитие. Но като гости или кръстници, ще имате ангажимента не само да споделите семейното щастие, а и да отбележите деня с подарък за новопокръстеното християнче. Но какъв подарък за кръщене да изберете? Има ли традиции, които трябва да спазите, или да разчитате на своето виждане и вкус?

За да ви помогнем, събрахме за вас някои предложения за наистина добър подарък за кръщене и ги събрахме в удобен списък. Това са вещи, които със сигурност ще бъдат ценени от получателя – от ценни сувенири, които да бъдат мил спомен за цял живот, до играчки, с които се създават прекрасни детски спомени.

Повечето от предложенията са подходящи както за момчета, така и за момичета. А за максимално удобство, към тях сме добавили линкове за повече подробности и поръчка. Ето ги.

Подарък за кръщене от кръстниците

Ако трябва да говорим за традиция, точно тук е нейното място – християнските обичаи у нас повеляват кръстниците да се погрижат за новите дрехи на кръщелничето си. Тях то ще облече веднага след църковния ритуал и с тях ще навлезе в лоното на християнството. Те ще бъдат първият му подарък за кръщенето, така че ги избирайте внимателно.

Нашият съвет е да избере празнични дрехи, с които да отбележите важността на деня. Добре е също да бъдат в светли цветове (най-често в бяло), като символ на чистата душа на новопокръстеното. В Tediko можем да предложим официални дрехи за деца Guess – рокля или поличка с блузка за момиченце, костюмче или дънки с риза с яка за момченце. Към комплекта ще трябва да добавите още бельо, чорапки, обувки, тъй като вашата задача ще е да облечете детето с нови дрехи от глава до пети.

По традиция кръстниците подаряват и бижу с формата на кръстче като символ на приетата вяра. Заради важността на събитието то най-често е златно, но това не е задължително.

Всичко останало, което трябва да направи кръстникът, прочетете в статията ни за организиране на кръщене.

Тематичен подарък за кръщене

Имаме и няколко предложения за тематичен подарък за кръщене, който ще бъде високо оценен. Те са подходящи за по-близки на семейството гости.

·         Библия. В семейство на вярващи християни можете да подарите на детето първата му Библия – подходящ тематичен подарък за кръщене. Можете да изберете класическо издание, което да остане спомен и да се използва през целия му живот, или детска адаптирана версия, с която детето по-лесно ще навлезе в християнството.

·         Икона. Добър вариант е да поднесете на детето красива икона с неговия личен покровител. Дали ще бъде дървена или метална, рисувана или резбована, голяма или малка, изберете сами.

·         Фотоалбум за кръщене или рамка за снимка. В тях семейството ще запази снимките от празника.

·         Книга за пожелания. Може да помислите и за книга с пожелания от гостите, която да остане красив спомен от тържеството.

·         Бижу. Можете да поднесете обеци, медальон или гривна с кръстче или икона, ако детето ви е по-близко.  

Играчки за навън

По-далечните гости могат да подарят на детето хубава играчка. Ако сте на такова кръщене, нямате ангажимент да осигурите подарък за спомен, така че можете да си позволите да бъдете по-практични към настоящото ежедневието на детето.

Все пак е добре да помислите за подарък, който отговаря на важността на събитието. Тук сме събрали няколко предложения за по-големи играчки за навън:

·         Акумулаторна кола. Всички деца обичат да се возят или да управляват собствено автомобилче. Това ще бъде подарък, на който детето ще се радва поне до 4-5-годишна възраст.

·         Триколка. Триколките с дръжка за родителски контрол са перфектен заместител на бебешката количка, като същевременно учат детето да кара велосипед. Родителите ще оценят удобството, а мъничето ще се наслаждава на возенето или управляването на колелото.

·         Количка за яздене. Това ще бъде собственото превозно средство на детето, което може да управлява още от първата си годинка. С нея ще развива физическите си умения и ще се забавлява, докато изучава света. Ще може да ѝ се радва в следващите 2-3 години, така че определено е добър подарък за кръщене.

·         Баланс колело. Това е подарък за кръщене на по-голямо дете – обикновено се използва след втората годинка. Но е прекрасен и неусетен начин детето да се научи да кара велосипед на две колела и със сигурност ще бъде добре оценен подарък.

·         Къща за двор. Ако семейството има двор, можете да подарите на детето собствена къщичка, в която да играе навън. Малчуганите обожават тези лични кътчета и години наред играят и създават спомени в тях.

Играчка за вкъщи

В категорията хубави играчки за вкъщи също можете да намерите перфектен подарък за к кръщене. Например:

·         Плюшена играчка. Децата често се привързват към плюшените си животни, така че можете да поднесете прекрасен подарък за кръщене, който да остане и хубав спомен от детството. Освен това, така можете да успеете да покажете специално отношение към празника с по-нисък бюджет.

·         Детска кухня. Това е обичан подарък за момичета, но истината е, че момчетата също проявяват интерес към готвенето у дома. Така че можете да изберете красива детска кухня, която ще радва детето и семейството години наред.

·         Къща за кукли / писта за автомобили. Ще дадете на детето свое място за любими забавления вкъщи. Звучи добре, нали?

И няколко допълнителни съвета

Когато избирате подарък за кръщене, добре е да се съобразите с няколко важни неща, които ще ви помогнат.

На първо място е възрастта на детето, особено ако купувате дрехи или играчки. Обикновено кръщене се прави около първия рожден ден, но някои родители предпочитат да го направят по-рано или по-късно.

Помислете за начина на живот и вкусовете на семейството – ако родителите харесат подаръка, твърде възможно е и детето да го харесва, дори когато порасне.

Преценете бюджета си. Това е преди всичко духовен християнски ритуал и тук няма място за показно разточителство, но помислете как да покажете уважение към празника и внимание към детето в рамките на своите възможности.

Ако сте в много близки отношения със семейството, можете да обсъдите с родителите на какво би се зарадвало детето и така да намерите по-лесно решение за ценен подарък за кръщенето му.